Hyppää sisältöön

Tuki ensi kertaa käyttöön
Kyläkauppatuki edistää palveluiden saatavuutta ja tukee alueen elinvoimaa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 20.12.2019 15.00
Uutinen

Kyläkaupasta saa niin maitoa, päivän postit ja lääkkeitä flunssan torjuntaan. Samalla, kun laitetaan lotto menemään, käydään läpi päivän polttavat puheenaiheet kahvikupin äärellä. Se on todellinen monipalvelupiste.

Ruokavirasto on myöntänyt kyläkauppatukea yli 80 kyläkaupalle. Palveluiden monipuolistamiseen ja turvaamiseen tarkoitettua tukea haki yli 200 kauppaa. Kokeiluhanketta on valmisteltu maaseutupolitiikan toimesta maa- ja metsätalousministeriössä. 
 
Suomessa ensi kertaa käyttöön otettavan tuen tarkoitus on edistää harvaan asutun maaseudun palveluiden saatavuutta ja tukea alueen elinvoimaa. Vahvistamalla alueellista palvelutarjontaa tuetaan myös alueellista hyvinvointia sekä yritysten toimintamahdollisuuksia.
 
"Kyläkauppapalvelut ovat arjen sujuvuuden kannalta tärkeitä niin asukkaille kuin myös yrityksille. Suuri hakijamäärä ja lukuisat yhteydenotot osoittavat, että tämän kaltaiselle tuelle on suuri tarve. On ollut mukava nähdä hakijoiden joukossa myös uusia yrittäjiä", maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä toteaa. 
 
Kyläkaupat sulkevat oviaan Suomessa huolestuttavaa vauhtia. Tämä vaikuttaa myös heihin, jotka viettävät osan ajastaan maaseuduilla. Kyläkauppoja on nykyisellään reilu 200 ja määrä vähenee 30 kaupan vuosivauhdilla. 
 
Tavoitteena on, että mahdollisten hyvien kokemusten myötä tuki vakinaistetaan ja laajennetaan koskemaan myös muita maaseutualueiden kyläkauppoja.
 
 
Lisätietoja: 
 
Maa- ja metsätalousministeriöstä:
 
Christell Åström, neuvotteleva virkamies, p. 0295162030, [email protected] 
 
Ruokavirastosta: 
 
Tommi Alanko, ylitarkastaja, p. 040 679 0940, [email protected] 
Maaseutu