Maa- ja metsätalousministeriö avaa hankehaun biogeenisen hiilen talteenoton ja hyödyntämisen laskennan kehittämisestä

Maa- ja metsätalousministeriö toteuttaa avoimen hankehaun biogeenisen hiilen talteenoton ja hyödyntämisen (bio-CCU) kasvihuonekaasulaskennan kehittämisestä. Haku on osa laajempaa kasvihuonekaasujen taselaskennan seurannan kansallista kehittämistyötä. Hakemuksia voi jättää 20.5.2025 saakka.
Hallitus myönsi vuoden 2024 kolmannessa lisätalousarviossa lisärahoitusta maankäyttösektorin kasvihuonekaasuinventaarion ja seurantajärjestelmän kehittämiseen. Maa- ja metsätalousministeriö hakee nyt rahoitettavaksi hankkeita, jotka kehittävät biogeenisen hiilen talteenoton ja hyödyntämisen (bio-CCU) laskentaa.
Haun tarkoituksena on edistää metodologisia ja teknisen tason valmiuksia ja osaamista. Tavoitteena on, että bioperäisistä lähteistä teknisen hiilidioksidin talteenoton kautta syntyvät tuotteet voitaisiin tulevaisuudessa lukea hyväksi ja liittää esimerkiksi kansalliseen kasvihuonekaasuinventaariojärjestelmään.
“Biogeenisen hiilen merkitys kasvaa tulevaisuudessa. Teknologian käyttöönoton ja konkreettisten investointien lisäksi tarvitaan metodologista kehitystyötä. Inventaarion kehittämistä tarvitaan, jotta toimien ilmastovaikutuksia voidaan arvioida entistä kattavammin ja tarkemmin”, kertoo luonnonvaraneuvos Heikki Granholm maa- ja metsätalousministeriöstä.
Kasvihuonekaasutaselaskennan tietoja hyödynnetään myös tulevien ilmastotoimien valmistelussa, toimeenpanossa ja seurannassa. Lisäksi tietoja ja osaamista voidaan hyödyntää, kun yritykset tulevat osoittamaan hiilidioksidin talteenottoon, varastointiin ja käyttöön liittyvien toimiensa vaikutuksia.
Hankehaussa on kaksi erillistä teemaa:
1. Laskentamenetelmien kehittäminen ja soveltaminen – elinkaarinäkökulma sekä päästö- ja hajoamisaikakertoimet (bio-CCU).
2. Integrointi kansalliseen kasvihuonekaasuinventaarioon.
Haku toteuttaa hallitusohjelman lisäksi maankäyttösektorin ilmastosuunnitelmaa
Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman mukaisesti hallitus edistää aktiivisesti teknologisten nielujen laajamittaista käyttöönottoa Euroopassa ja Suomessa. Lisäksi hallitus pyrkii helpottamaan puunpoltossa syntyvän hiilidioksidin talteenoton ja hyötykäytön hyväksi lukemista EU-sääntelyssä. Hallitusohjelmassa todetaan, että bioperäisistä lähteistä teknisellä hiilidioksidin erotuksella talteen otettava hiili olisi johdonmukaista laskea nieluksi maankäyttösektorilla, kuten pitkäaikaiset puutuotteet nykyisin. Nyt toteutettavassa hankehaussa keskitytään talteen otetun hiilen käyttöön tuotteissa (bio-CCU).
Parhaillaan on käynnissä useita erilaisia hankkeita ja aloitteita, joilla pyritään vastaamaan hallitusohjelman linjaukseen edistää biogeenisen hiilen talteenottoa, varastointia ja uudelleen käyttöä. Lisäksi esimerkiksi hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC tarkastelee parhaillaan hiilidioksidin talteenottoon liittyviä metodologisia kysymyksiä.
Biogeenisten hiiltä varastoivien tuotteiden menetelmäkehitystä on jo viety eteenpäin erityisesti maankäytön muutosvaikutusten laskennan osalta. Biogeenistä hiiltä varastoivien tuotteiden osalta on edelleen tarpeen kehittää laskentamenetelmiä sekä niiden integrointia kansalliseen kasvihuonekaasulaskentaan.
Maa- ja metsätalousministeriö kohdistaa kasvihuonekaasuinventaarion ja seurantajärjestelmän kehittämiseen myönnetystä lisätalousarvion määrärahasta 680 000 euroa biogeenisen hiilen laskennan (bio-CCU) kehittämiseen. Haun teemoista pyritään rahoittamaan 1–4 hanketta.
Valituksi tulevat hankkeet edistävät osaltaan maankäyttösektorin ilmastosuunnitelman toimeenpanoa. Lisäksi hankkeet tukevat hallitusohjelman mukaisesti yksittäisten toimijoiden ja markkinaehtoisten hiilensidontamahdollisuuksien kehittämistä.
Hankkeiden valinta pyritään tekemään kesäkuun 2025 loppuun mennessä niin, että rahoitetuksi tulevat hankkeet voisivat aloittaa heinäkuun 2025 alussa.
HakuilmoitusLinkki toiselle sivustolle
Lisätietoja:
Tia-Maria Virtanen
erityisasiantuntija, maa- ja metsätalousministeriö
etunimi.sukunimi@gov.fi
+358 295 162 066
Johanna Vanhatalo
johtava asiantuntija, maa- ja metsätalousministeriö
+358 295 162 177
etunimi.sukunimi@gov.fi