Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Maa- ja porotalouden sekä luontaiselinkeinojen rakennetukia koskevia asetuksia hyväksyttiin

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 2.3.2023 15.24
Tiedote
Lehmiä laitumella.

Valtioneuvosto hyväksyi 2. maaliskuuta asetuksia, jotka koskevat maa- ja porotalouden sekä luontaiselinkeinojen rakennetukia.

Rakennetukien kokonaisuus käsittää sekä Suomen CAP-suunnitelmaan rahoituskaudella 2023-2027 kuuluvat maatalouden investointi- ja aloitustuet sekä kansallisesti rahoitettavat poro- ja luontaiselinkeinojen investointi- ja aloitustuet.

Maatalouden investointituen ehdot ja tuen kohteet säilyisivät pääosin edeltävää ohjelmakautta vastaavina. Uuden rahoituskauden tavoitteiden, uusien EU-säädösten ja toimintaympäristön muutosten vuoksi joihinkin tukikohteisiin ja tuen enimmäismääriin on tehty muutoksia. Jatkossa uusien lypsykarjapihatoiden investointituen ehtona on, että eläimillä on käytössään jaloittelutarha tai laidun.  Emakkosikaloiden uudisrakennus- ja laajennusinvestointien tukeminen edellyttää vapaaporsituksen käyttöön ottoa. Peruskorjausten osalta vapaaporsitusta ei tarvitse olla, jos halutaan vaikkapa välikasvattamoa laajentaa. Myös panostuksia uusiutuvaan energiaan, ympäristön tilaa ja kestävää tuotantoa edistäviin toimiin sekä eläinten hyvinvointia ja tuotannon bioturvallisuutta edistäviin investointeihin on vahvistettu.

Poro- ja luontaiselinkeinojen osalta investointituen tukitasot säilyvät ennallaan ja tukiehtoihin tulee vain pieniä tarkennuksia. Sekä maatalouden että poro- ja luontaiselinkeinojen aloitustuessa uutena tukimuotona otetaan käyttöön valtiontakaus.

Maatalouden investointi- ja aloitustukien tukijakso alkaa 3.4.

Maatalouden investointi- ja aloitustukien ensimmäinen tukijakso on 3.4.-10.5.2023. 

-On hyvä, että maatalouden investointi- ja aloitustukien haku saadaan nopeasti käyntiin, toteaa maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen.

Jatkossakin rahoitettavat hankkeet valitaan valintamenettelyä soveltaen. Hankkeen voi aloittaa tukihakemuksen jättämisen jälkeen omalla riskillä. Lisätietoja tukiehdoista Ruokaviraston verkkosivuilta. Tuet haetaan vain sähköisesti Hyrrä-tietojärjestelmän avulla, ja Ruokavirasto tiedottaa tarkemmin haun alkamisesta.

Lisätietoja:

Sanna Koivumäki, neuvotteleva virkamies
sanna.koivumaki(at)gov.fi
+358 295 162 437

Maija Kaukonen, lainsäädäntöneuvos
maija.kaukonen(at)gov.fi
+358 295 162 153 
 

 
Sivun alkuun