Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Valtioneuvoston kanslia kerää kokemuksia valtioneuvosto.fi-sivuston käytöstä ja kehittämistarpeista. Auta kehittämistyössä ja vastaa lyhyeen verkkokyselyyn

Maatalouden rakennetukiin muutoksia ensi vuonna

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 11.10.2007 11.04
Tiedote -

Maatalouden rakennetukien hakuun tulee ensi vuoden alussa muutoksia. Muutostarpeet johtuvat muuttuneista EU-säädöksistä ja toisaalta muutoksella pyritään nopeuttamaan hakemusten käsittelyä nykyisestä. Valtioneuvosto päätti tänään esityksestä eduskunnalle maatalouden rakennetukia koskevaksi laiksi.

Lainsäädännön uudistuksen ansiosta investointitukien ja aloitustukien käsittely hallinnossa nopeutuu. Maatalouden investointitukea ei jatkossa voisi hakea jatkuvasti, vaan vuosittain järjestettäisiin hakukierroksia. Haun avaamisesta tiedotetaan ja haulle asetetaan määräaika.

Jatkossa aloitustukea myönnettäessä otettaisiin kannattavuuden arvioinnissa huomioon tilan kaikki yritystoiminta, vaikka tukea myönnettäisiinkin vain suoraan maataloustuotannon aloittamiseen ja kehittämiseen liittyviin investointeihin. Sekä aloitus- että investointituet myönnettäisiin sellaisille yrittäjille, jotka saavat merkittävän osan toimeentuloansa maataloudesta.

Investointitukia ja nuoren viljelijän aloitustukea myönnettäisiin jatkossa etusijajärjestyksessä tarkoituksena tukea ensisijaisesti niitä, joiden tilan talouden kehittymiselle tuilla on suurin merkitys. Tarkemmista hakuehdoista ja tuen saannin kriteereistä säädetään myöhemmin annettavassa asetuksessa.

EU:n valtiontukisääntöjen muutoksen takia investointitukea ei voida enää myöntää toimenpiteeseen, joka on jo aloitettu. Hakemusten aiempaa nopeampi käsittely kuitenkin edesauttaa investoinnin aloittamispäätöstä. Investointitukea myönnettäisiin avustuksen ja korkotuen lisäksi valtiontakaukseen sisältyvänä tukena. Porotalouden ja luontaiselinkeinojen investointituista säädetään erillisessä lainsäädännössä.

Maatilan investointituet asetettiin pääosin hakukieltoon heinäkuun alussa tänä vuonna lakiuudistuksen valmistelun ajaksi. Uuden lain mukaisista hakuajoista ilmoitetaan myöhemmin erikseen.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
vanhempi hallitussihteeri Susanna Paakkola, p. (09) 1605 2331
maatalousneuvos Esko Juvonen, p. (09) 160 53345

 
Sivun alkuun