Hyppää sisältöön

EU-ministerivaliokunnassa kolmen neuvoston asiat

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 20.9.2024 11.07
Tiedote
Suomen ja EU:n liput vierekkäin

Perjantaina 20. syyskuuta kokoontunut EU-ministerivaliokunta linjasi Suomen kantoja kolmeen seuraavalla viikolla järjestettävään neuvoston kokoukseen.

Maatalous- ja kalastusneuvosto (23.9.) keskustelee yhteisen maatalouspolitiikan strategiasuunnitelmien toisen vuoden toimeenpanosta. Tässä keskustelussa Suomi painottaa tarvetta yksinkertaistaa tukijärjestelmiä. Neuvosto keskustelee myös maatalouden markkinatilanteesta erityisesti Ukrainaan kohdistuneen hyökkäyksen jälkeen. Suomi katsoo, että elintarvikesektorin huoltovarmuus ja väestön ruokaturva tulee varmistaa kaikissa tilanteissa. Suomen aloitteesta muissa asiakohdissa käsitellään metsien tilan seurantaa koskevaa asetusta. Neuvottelut asetuksesta ovat käynnissä. 

Yleisten asioiden neuvosto (24.9.) kokoontuu ensimmäistä kertaa Unkarin puheenjohtajuuskaudella, ja Unkari esittelee heinäkuussa alkaneen puheenjohtajuutensa prioriteetit. Neuvosto aloittaa lokakuun Eurooppa-neuvoston valmistelun ja keskustelee oikeusvaltiotilanteesta EU:n jäsenmaissa Euroopan komission vuoden 2024 oikeusvaltiokertomuksen pohjalta. Kertomuksessa käsitellään ensimmäistä kertaa myös neljän ehdokasmaan Albanian, Montenegron, Pohjois-Makedonian ja Serbian tilannetta. Neuvosto käy erillisen keskustelun Albanian, Montenegron, Pohjois-Makedonian ja Serbian edustajien kanssa oikeusvaltiotilanteen yleisestä suuntauksesta kyseisissä ehdokasmaissa. Yksittäiset maatilanteet käsitellään kuitenkin jatkossakin liittymisneuvotteluiden piirissä.  

EU:n kilpailukykyneuvosto (26.9.) kokoontuu sisämarkkina- ja teollisuuspolitiikkakokoonpanossa. Ministerit keskustelevat Euroopan kilpailukyvyn tulevaisuudesta sekä vastaamisesta teollisuuden ja yritysten EU:n sisämarkkinoilla kohtaamiin haasteisiin. Toisena keskustelunaiheena on valtiontukikehitys ja sen vaikutus EU:n poliittisiin tavoitteisiin. Suomi katsoo, että strateginen kilpailukyky perustuu unionin omien vahvuuksien kehittämiseen edelleen sekä markkinaehtoisille ratkaisuille. Suomi korostaa valtiontukikilpailun haitallisia vaikutuksia sekä riskejä Euroopan yhtenäisyydelle ja sisämarkkinoiden toimivuudelle. 

EU-ministerivaliokunta sai kokouksen yhteydessä myös Euroopan petostentorjuntaviraston (OLAF) pääjohtajan Ville Itälän katsauksen viraston toimintaan ja toimialaan. 

Lisätietoja: Erityisavustaja (EU-asiat) Elisa Tarkiainen p. 050 433 4533, EU-asioiden osaston osastopäällikkö Jari Luoto p. 050 468 5949 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 07 33, valtioneuvoston kanslia

EU-ministerivaliokunnan asialistat sekä EU-ministerivaliokunnassa käsiteltävät julkiset asiakirjat julkaistaan valtioneuvoston kanslian verkkosivuilla.