Hyppää sisältöön

Maataloustukien vaatimusten yksinkertaistaminen etenemässä

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 26.6.2024 10.29
Tiedote

CAP-suunnitelman seurantakomitea hyväksyi CAP-suunnitelman muutosesityksen komissiolle toimitettavaksi kokouksessaan 11.6.2024. Sen jälkeen oli vielä neuvotteluja komission kanssa ja Suomi lähetti komissiolle muutosesityksen 26.6.2024. Keskeisenä muutoksena esitetään, että ehdollisuuden viljelykiertovaatimuksen rinnalle otettaisiin käyttöön viljelyn monipuolistaminen. CAP-suunnitelman muutosesitykset edellyttävät vielä komission lopullista hyväksyntää.

Suomen esitykseen sisältyvät äskettäin julkaistun EU-asetuksen (EU) 2024/1468 yksinkertaistamistoimien antamat mahdollisuudet. Yksi pinta-alaperusteisiin tukijärjestelmiin liittyvä keskeinen muutosesitys on, että ehdollisuuden viljelykiertovaatimuksen rinnalle otettaisiin käyttöön viljelyn monipuolistaminen. Lisäksi esitetään, että ehdollisuuden tuottamatonta alaa koskevan vähimmäisvaatimuksen poistuessa vuoden 2025 alusta alkaen monimuotoisuustavoitteita tuettaisiin ekojärjestelmän monimuotoisuuskasvien kautta. 

Yksinkertaistamisen tavoitteena on siirtää vaatimuksia vapaaehtoisuuteen perustuvien ja tuettujen toimenpiteiden piiriin. Ekojärjestelmä mahdollistaa monimuotoisten maisemapiirteiden ilmoittamisen esimerkiksi katkaisemaan suuria yhden lajin peltoviljelyaloja. 

Ministeri Sari Essayah kertoo olevansa hyvin tyytyväinen siihen, että EU-asetuksessa on yksinkertaistamismahdollisuuksia myös suomalaisille viljelijöille. ”Prosessissa on päästy nopeasti eteenpäin, ja alustavasti muutoksista voidaan kertoa viljelijöille jo nyt. Olen luottavainen siihen, että työ etukäteisneuvotteluissa komission kanssa on tuottanut tulosta ja saamme pian varmistuksen, että voimme toimia nyt komissiolle ehdotetulla tavalla.”

Viljelykierron rinnalle viljelyn monipuolistaminen

Suurin helpotus viljelijän työhön olisi viljelykiertovaatimuksen (GAEC 7) rinnalle otettava viljelyn monipuolistaminen. Viljelijä voisi jatkossa suunnitella viljelyään vapaammin, kun olisi kaksi vaihtoehtoa täyttää maaperän hyvän rakenteen tavoitetta.  

Viljelyn monipuolistamista tulisi toteuttaa seuraavasti: 
•    jos tilalla on peltoa 10–30 hehtaaria, tulee tilalla viljellä vähintään kahta kasvia, joista pääkasvi ei saa kattaa yli 75 % koko tilan peltoalasta
•    jos tilalla on peltoa yli 30 hehtaaria, tulee tilalla viljellä vähintään kolmea kasvia. Pääkasvi ei saa kattaa yli 75 % koko tilan peltoalasta eivätkä kaksi pääkasvia saisi kattaa yhdessä yli 95 % tilan peltoalasta.

Viljelykierrossa yksivuotisen viljelykasvin on vaihduttava vuosittain vähintään 33 prosentilla tilan peltoalasta. Viljelykiertoon liittyy myös niin sanottu monivuotinen viljelykierto. Se tarkoittaa sitä, että yksivuotisen kasvin on vaihduttava alalla vähintään joka neljäs vuosi. Monivuotisen viljelykiertovelvoitteen ensimmäinen toteuttamisvuosi tämän hetken tiedon mukaan olisi vuosi 2026.

Pienet tilat ja nurmivaltaiset tilat on vapautettu viljelykiertovaatimuksesta. Sertifioituja luomutiloja vaatimus ei koske, koska niillä viljelykiertoa toteutetaan jo viljelytavan perusteella.

Tuottamattomista maisemapiirteistä tukea ekojärjestelmänkin kautta

Yksinkertaistamisasetuksen myötä kesantovelvoite eli tuottamattoman alan vaatimus (GAEC 8) poistuu vuoden 2025 alusta. Jatkossa kesantovelvoitteen alaisten tilojen ei tarvitse huolehtia, täyttyykö kesantovelvoite. Luonnon monimuotoisuuden huomioimiseen viljelyssä halutaan kannustaa jatkossakin. Ekojärjestelmän toimenpiteessä maksetaan tukea tuottamattomista maisemapiirteistä peltoalalla. 

Kesantovelvoite on jo vuonna 2024 lieventynyt siten, että sen voi täyttää myös kasvattamalla typpeä sitovia kasveja tai välikasveja. Velvoite (4 prosenttia maatalousmaasta) koskee vuoden 2024 loppuun asti Uudenmaan, Varsinais-Suomen ja Ahvenanmaan maakuntien noin 5 700 maatilaa. 

Nuoren viljelijän yrittäjätulovaatimus kevenee

Samassa CAP-suunnitelman muutosesityksessä on mukana myös nuoren viljelijän aloitustukea koskeva esitys, jolla toteutettaisiin pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelmakirjaus nuoren viljelijän vuotuisen yrittäjätulovaatimuksen keventämisestä. Esityksen mukaisesti aloitustuessa olisi jatkossa käytössä yksi aloitustuen tukitaso joka vastaisi nykyistä ylempää aloitustuen tukitasoa. Tähän liittyvää yrittäjätulovaatimusta laskettaisiin nykyisestä 25 000 eurosta 22 000 euroon ja sen saavuttamiseksi asetettua määräaikaa pidennettäisiin yhdellä vuodella neljään vuoteen.

-Hallitus haluaa vahvistaa ruuantuotannon tulevaisuutta. Yksi toimi nuorten viljelijöiden aseman parantamiseksi on hallitusneuvotteluissa sovittu nuoren viljelijän yrittäjätulovaatimuksen muutos, joka nyt etenee, Essayah toteaa.

CAP-suunnitelman muutosesitykset edellyttävät vielä komission lopullista hyväksyntää.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:

Neuvotteleva virkamies Tiina Malm, p. 0295 162428 (CAP-suunnitelman muutosprosessi)
Erityisasiantuntija Johanna Auer, p. 0295 162128
Neuvotteleva virkamies Heini Lehtosalo, p. 0295 162057
Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)gov.fi

Linkkejä:

Suomen CAP-suunnitelma maaseutu.fi-sivustolla

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2024/1468 (yksinkertaistamisasetus)

Viljelykierrosta kerrotaan tarkemmin Ruokaviraston verkkosivuilla

Kesantovelvoitteesta kerrotaan tarkemmin Ruokaviraston verkkosivuilla (kohta 5.1)

MMM:n tiedotteet:

Suomi toteuttaa EU:n yhteistä maatalouspolitiikkaa suunnitellusti

Helpotuksia tuottamattomien alojen vaatimukseen vuodelle 2024

Maatalousministerit antoivat tukensa komission toimenpidepaketin ensimmäiselle osalle - työ jatkuu viljelijöiden taakan vähentämiseksi