Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Ministeri Leppä: Vesihuollon yksityistämisen rajat selvitetään

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 3.2.2020 11.55
Uutinen

Vesihuollon yksityisomistusta koskevaa sääntelyä selvitetään osana maa- ja metsätalousministeriössä valmisteltavaa kansallista vesihuoltouudistusta.

Joidenkin kaupunkien suunnitelmat myydä osuuksia omistamistaan vesihuoltoyhtiöistä ovat herättäneet huolta kansalaisissa. Vesihuoltoyhtiöiden yksityistämistä vastaan on tehty myös kansalaisaloite. 

Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän mukaan tarve valvoa tai rajoittaa vesihuollon yksityistämistä selvitetään.

– Vesihuoltoyhtiöillä on vedenjakelussa luonnollinen monopoli, joten yksityisen omistuksen suhteen on oltava hyvin varovainen. Emme halua vesihuollosta uutta Carunaa, ministeri Leppä sanoo. 

Monopoliaseman vuoksi maksujen tasoa ja palvelun laatua on myös valvottava. Vesihuollon järjestämisestä kullakin alueella vastaa kunta riippumatta vesilaitoksen omistuksesta. 

Vesihuollon yksityisomistusta koskevaa sääntelyä selvitetään osana maa- ja metsätalousministeriössä valmisteltavaa kansallista vesihuoltouudistusta. Sen tavoitteena on turvata puhdas juomavesi jatkossakin. 

Keskustelussa on noussut esiin myös yksityisten ja ulkomaisten tahojen mahdollisuus ottaa haltuunsa pohjavesiä. Suomen lainsäädännössä vesi on jatkuvassa kierrossa, eikä sitä omista kukaan. 

– Suomen vesivarat eivät ole kaupan, Leppä painottaa.

Lue lisää: Kansallinen vesihuoltouudistus turvaamaan tulevaisuuden vesihuoltopalveluita (16.1.2020)

Biotalous Jari Leppä Luonnonvarat Vesi
 
Sivun alkuun