Naton elintarvike- ja maataloussuunnitteluryhmä kokoontuu Helsinkiin kehittämään elintarvike- ja vesihuollon resilienssiä hybridiuhkien varalta

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 7.10.2025 9.15
Tyyppi:Tiedote
Kuva: Eeva Lehdonranta

Suomi toimii isäntämaana Naton elintarvike- ja maataloussuunnitteluryhmän (FAPG, Food and Agriculture Planning Group) vuotuiselle seminaarille, joka järjestetään Helsingissä 7.–8. lokakuuta 2025. Seminaari on suunnattu ensisijaisesti suunnitteluryhmän kansallisille jäsenille, ja sen erityisteemana ovat hybridiuhat sekä kriittisen infrastruktuurin suojaaminen.

Tapahtumaan osallistuu arvion mukaan runsaat 50 asiantuntijaa Naton liittolaismaista sekä yli 20 osallistujaa Suomesta. Seminaari tarjoaa asiantuntijoille mahdollisuuden syventää kansainvälistä yhteistyötä elintarvike- ja vesihuollon häiriönsietokyvyn kehittämisessä. Seminaarin järjestävät yhteistyössä Naton neuvoston sihteeristö, maa- ja metsätalousministeriö ja Huoltovarmuuskeskus. Seminaarin avaussanat lausuvat maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Pekka Pesonen ja Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Janne Känkänen

Siviilivalmiuden ja yhteiskuntien selviytymiskyvyn vahvistaminen on osa Naton toimintaa

Naton toiminta kattaa laajasti myös siviilivalmiuden ja yhteiskuntien selviytymiskyvyn vahvistamisen. Resilienssi on liittolaisten kansallinen vastuu ja yhteinen sitoumus. Resilienssin merkityksen tunnistaminen ja uudenlainen poliittinen painoarvo ilmenee vahvasti Naton viimeaikaisissa strategioissa ja poliittisissa julistuksissa. Resilienssi on olennainen osa uskottavaa pelotetta ja puolustusta sekä liittokunnan ydintehtävien täyttämistä. Naton resilienssityö pohjautuu Pohjois-Atlantin sopimuksen 3 artiklaan.

Naton resilienssikomitea (Resilience Committee, RC) keskittyy resilienssiin ja siviilivalmiuteen. Resilienssikomitea raportoi suoraan Pohjois-Atlantin neuvostolle ja vastaa Naton resilienssitoimien strategisesta ja poliittisesta ohjauksesta. Komitea tukee jäsenvaltioita varautumaan monimuotoisiin uhkiin – mukaan lukien luonnonkatastrofit, infrastruktuurin häiriöt sekä hybridi- ja aseelliset hyökkäykset. Resilienssikomitean alaisuudessa toimii kuusi erikoistunutta suunnitteluryhmää, joista FAPG keskittyy elintarvike- ja vesihuollon resilienssiin.

Komitean työ perustuu Nato 2030 -aloitteeseen ja vuoden 2022 strategiseen konseptiin.

Kansliapäällikkö Pesonen ja toimitusjohtaja Känkänen katsovat seminaarin olevan merkki Suomen aktiivisesta roolista kansainvälisessä resilienssityössä: 

”Seminaari Helsingissä korostaa Suomen aktiivista roolia Naton resilienssityössä ja tarjoaa tärkeän foorumin kriittisen infrastruktuurin suojaamisen ja hybridiuhkien torjunnan kehittämiselle. Samalla Suomi esittelee omaa maatalouden, elintarvikkeiden ja vesihuollon varautumistaan ja huoltovarmuuttaan yhteistyössä elinkeinoelämän, julkisen sektorin ja muiden toimijoiden kanssa”, Pesonen toteaa. 

”Siviiliyhteiskunnan varautumisen edistäminen on Huoltovarmuuskeskuksen ydintehtäviä. Naton elintarvike- ja maataloussuunnitteluryhmässä tehtävä konkreettinen yhteistyö auttaa meitä kehittämään myös Suomen huoltovarmuutta ja resilienssiä”, Känkänen lisää.

Lisätietoja:

Kirsi Heinonen, maatalousneuvos, maa- ja metsätalousministeriö, [email protected], p.+ 358 29  516 2059

Miika Ilomäki, johtava varautumisasiantuntija, Huoltovarmuuskeskus,
[email protected], p. +358 29 505 1033