Hyppää sisältöön

Ota kantaa ruuantuotannon pitkän aikavälin strategian visioon

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 24.9.2024 11.51
Tiedote

Maa- ja metsätalousministeriössä valmistellaan kansallista ruuantuotannon strategiaa vuoteen 2040. Visiona on: Erinomaista ruokaa maailman kestävimmästä ruokajärjestelmästä! Strategia laaditaan asiantuntijayhteistyönä ja laajasti osallistavana prosessina.

Otakantaa.fi-palvelussa voit kertoa näkemyksesi visiosta ja kolmesta päämäärästä. Visio käsitellään joulukuussa puhtaan energian, ympäristön ja huolto­varmuuden ministeri­työryhmässä ja se toimii pohjana talven ja kevään strategiaprosessille. Visiota voidaan vielä tarkentaa ja muotoilla, jos pitkän aikavälin tilannekuva muuttuu strategiaprosessin aikana.

-    On tärkeää saada visioon runsaasti sidosryhmien kommentteja. Visio on pohja ensi talven strategiaprosessille ja strategisten painopisteiden muotoilulle, kertoo maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Pekka Pesonen. 

-    Strategiatyölle on ladattu paljon odotuksia. Suuntaviivoja odotetaan muun muassa seuraavan CAP-kauden valmisteluun, painottaa valtiosihteeri Päivi Nerg. Nerg on Kestävä ja kannattava ruokajärjestelmä -hallitusohjelmakokonaisuuden ohjausryhmän puheenjohtaja.

Vision kommentointi on auki otakantaa.fi-palvelussa lokakuun loppuun asti. Strategiaprosessi on avoin ja muun muassa asiantuntijatyöpajojen tarkemmat aikataulut ilmoitetaan marraskuussa. Tietoa työn etenemisestä saa ministeriön verkkosivuilta sekä tilaamalla Kestävä ja kannattava ruokajärjestelmä -uutiskirjeen.

Ruokastrategian visiotyö käynnistyi sidosryhmätyöpajalla toukokuussa ja jatkui heinäkuussa Farmari-messuilla. Visiotyön taustana käytettiin Yhteinen ruokapöytä -keskustelufoorumin julkaisemaa (2023) Suomalaisen ruokajärjestelmän visiota sekä Ruokapoliittisen selonteon (2017) visiota.

Lisätietoja:

Elina Ovaskainen, erityisasiantuntija p. 0295162180, sähköposti muotoa: [email protected]
 

Kestävä ja kannattava ruokajärjestelmä Ruoka ja maatalous