Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Pienpetorautojen käyttöön esitetään tiukennuksia – asetusmuutos lausunnolle

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 24.5.2022 15.41
Tiedote

Maa- ja metsätalousministeriö on valmistellut asetusehdotuksen koskien pienpetopyynnissä käytettävien rautojen käyttöä. Asetusehdotuksen tavoitteena on varmistaa, ettei rautojen käytöstä aiheudu vaaraa muille kuin pyydystettäville eläimille.

Asetusehdotuksen mukaan maalla käytettävät raudat olisi sijoitettava suojarakenteen sisälle siten, että raudat laukeavat suojarakennetta liikutettaessa. Suojarakenteen suuaukon läpimitta saisi olla enintään 6 senttimetriä. Jos raudat sijoitettaisiin yli 150 senttimetrin korkeuteen maanpinnasta mitattuna, suojarakenteen suuaukon läpimitta saisi olla enintään 8 senttimetriä. Rautojen suojaukseen voisi käyttää erilaisia materiaaleja ja rakenteellisia ratkaisuja. 

Maa- ja metsätalousministeriö muistuttaa, että jalkaraudat ja muut suojaamattomat raudat, joihin karhu tai muu eläin voi astua, ovat jo kiellettyjä. Metsästysasetuksen mukaan raudoista ei saa aiheutua vaaraa ihmisille eikä muille kuin pyydystettäville eläimille.  Sääntelyä on kuitenkin syytä tarkentaa rautojen suojaamisen osalta.

Maa- ja metsätalousministeriö pyytää lausuntoja asetusmuutoksista. Lausuntoja voi toimittaa 26.6.2022 asti. Lausuntopyyntö löytyy täältä

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:

Vanhempi hallitussihteeri Teemu Nikula, puh. 0295 162 055, [email protected]
Erityisasiantuntija Janne Pitkänen, puh. 0295 162 338, [email protected]

 
Sivun alkuun