Hyppää sisältöön

Pohjoismaiden ministerit sopivat yhteistyöstä elintarvikehuoltoon ja metsätalouteen liittyvän varautumisen ja häiriönsietokyvyn edistämiseksi

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 19.6.2024 18.08
Tiedote

Pohjoismaiden ja Pohjolan itsehallintoalueiden maa- ja metsätaloudesta, kalastuksesta, vesiviljelystä ja elintarvikkeista vastaavat ministerit allekirjoittivat Karlstadin julkilausumaksi nimetyn deklaraation yhteistyöstä elintarvikehuoltoon ja metsätalouteen liittyvän varautumisen ja häiriönsietokyvyn edistämiseksi. Pohjoismaiden ministerineuvoston kokous pidettiin Ruotsin Karlstadissa 19.6.2024. Suomea kokouksessa edusti maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah.

Tavoitteet varautumisyhteistyölle heijastuvat sektorin pohjoismaista yhteistyötä vuosina 2025-2030 ohjaavaan yhteistyöohjelmaan ja sen toteuttamiseksi laadittavaan työsuunnitelmaan. Kokouksessa hyväksytyn yhteistyöohjelman tavoitteet liittyvät vihreän siirtymän vahvistamiseen, kilpailukyvyn lisäämiseen ja sektorin häiriönsietokyvyn ja resilienssin vahvistamiseen.

"Pidän pohjoismaista yhteistyötä tärkeänä. Kukin maa on viime kädessä vastuussa omasta varautumisestaan ja huoltovarmuudestaan, mutta pohjoismaisella yhteistyöllä voimme vahvistaa ja täydentää kansallisia rakenteitamme ja jakaa parhaita käytänteitä. Kaikkien pohjoismaiden jäsenyys NATO:ssa on myös uusi tilanne ja vakaa pohja yhteistyölle. Suomi tulee omalla kaudellaan jatkamaan huoltovarmuusteeman työstämistä", toteaa maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah. 

Ministerit keskustelivat kokouksessa myös pohjoismaisen geenivarakeskuksen roolista Pohjolan varautumisessa ja resilienssissä, yhteistyöstä ruokahävikin vähentämiseksi, pohjoismaisen Ny Nordisk Mat –ruokakulttuuriohjelman kehittämisestä ja maa- ja merialueiden käyttötarkoitusten yhteensovittamisesta. 

Ministerineuvoston kiertävä puheenjohtajuus siirtyy Ruotsilta Suomelle vuonna 2025.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä
kansainvälisten asioiden johtaja Aulikki Hulmi, p. 02951 62034, aulikki.hulmi(at)gov.fi