Hyppää sisältöön

Ravinteet kiertoon, vesistöt kuntoon – katso videoilta miten!

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 12.11.2018 10.50
Uutinen

Millaista voisi olla todellinen tehomaatalous? Miten ravinneviisaus toteutuu vakkasuomalaisen viljelijän tilalla? Mitä tulevat viljelijät ajattelevat ammatistaan? Miten toimii kansainvälisiä palkintoja voittanut jäteveden käsittelyn innovaatio? Katso videoilta nämä ja muut ravinteiden kierrätystä ja vesiensuojelua edistävät esimerkit!

Kestävää ravinteiden käyttöä käsittelevissä videopätkissä kerrotaan, miten kiertotalous ja vesiensuojelu etenevät kustannustehokkaasti. Videoilta näet myös katsauksen, millaisiin toimenpiteisiin Maaseutuohjelman ja hallituksen kiertotalouden kärkihankkeen rahoituksia käytetään.

Kaikki virrat hyödyksi ja käyttöön

Lanta on merkittävin Suomessa muodostuva ravinnerikas sivuvirta.  Videoilla käytännön tekijät kertovat, miten lannan ravinteet saadaan tehokäyttöön maatilojen ja elinkeinojen yhteistyötä parantamalla, kuivike- ja lämmön talteenoton innovaatioilla sekä erilaisia kierrätysravinnetuotteita kehittämällä.

Todellista tehomaataloutta esittelevät Qvidjan tilan viljelijät, jotka pyrkivät hyödyntämään kaikki viljelyssä muodostuvat sivuvirrat ja energian. ”Täytyy katsoa pintaa syvemmälle”, pohtivat puolestaan HAMKin ja Novian maatalousalan opiskelijat Tulevaisuuden maanviljelijät -videolla, ja vehmaalainen viljelijä jakaa omat kestävän viljelyn vinkit.

Ravinteet kiertoon -videoilla esitellään myös uusikaupunkilainen ruuantuotannon symbioosi , yhdyskuntien jätevesien typen ja fosforin talteenoton innovaatio sekä arjen vinkkejä, jotka auttavat vähentämään Itämeren rehevöitymistä.

Kaikki videot hakusanalla ”Ravinteet kiertoon”

Videot on tuotettu Luonnonvarakeskuksen Maatalouden ravinteet hyötykäyttöön -hankkeessa, joka jakaa tietoa ravinteiden kierrätyksestä ja kiertotaloudesta. Hanke on osa hallituksen kiertotalouden kärkihankekokonaisuutta.

Kaikki videot löydät YouTubesta hakusanoilla ”Ravinteet kiertoon” ja ”Recycle nutrients”.

Videot ja toimenpiteet ovat esillä myös kärkihankkeiden tuloskiertueella Lahdessa 28.11., Seinäjoella 10.12. ja Joensuussa 30.1.

Lue lisää ja ilmoittaudu tuloskiertueelle.

Katso videot:

Lisätietoja:

Anna Toppari, viestintäasiantuntija, Maatalouden ravinteet hyötykäyttöön, Luonnonvarakeskus, [email protected], puh. 029 532 5828

Biotalous Hallinnonala