Hyppää sisältöön

Ruokaviraston vuoden 2025 maksuasetus lausunnolle

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 11.10.2024 10.25
Tiedote

Maa- ja metsätalousministeriö pyytää 20.11.2024 mennessä lausuntoja Ruokaviraston maksuasetusluonnoksesta vuodelle 2025. Maa- ja metsätalousministeriön asetus Ruokaviraston maksullisista suoritteista vuonna 2025 on tarkoitus antaa joulukuussa 2024 ja asetuksen on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2025. Asetuksella säädetään Ruokaviraston suoritteiden maksullisuudesta sekä julkisoikeudellisista suoritteista perittävistä maksuista.

Valtiontalouden tarkastusvirasto on vuoden 2022 tilintarkastuksen yhteydessä sekä oikeuskanslerinvirasto ratkaisussaan 28.9.2023 kiinnittänyt huomiota Ruokaviraston suoritteiden omakustannusarvon alittavaan hinnoitteluun. Valtion maksuperustelain mukaan julkisoikeudellisesta suoritteesta valtiolle perittävän maksun suuruuden tulee vastata suoritteen tuottamisesta valtiolle aiheutuvien kokonaiskustannusten määrää (omakustannusarvo).

Oikeuskansleri on edellä mainitussa ratkaisussaan pitänyt tärkeänä, että maa- ja metsätalousministeriö ryhtyy toimiin maksuasetuksen muuttamiseksi maksuperustelain mukaiseksi mahdollisimman pian ja viimeistään vuoden 2024 alussa voimaan tulevan uuden maksuasetuksen yhteydessä.

Ministeriö on ryhtynyt toimiin kustannusvastaavuuden parantamiseksi jo vuoden 2024 maksuasetuksessa, jossa pääosa suoritteista oli hinnoiteltu omakustannusarvoa vastaavasti. Vuoden 2025 asetuksen maksutasolla lisää suoritteita saavuttaa omakustannusarvon mukaisessa hinnoittelussa. Alkutuottajia koskevia maksuperustelain 6 §:n 3 momentin perusteella omakustannusarvosta poikkeavien rekisteröintimaksujen korotuksia jatketaan siten, että vuonna 2025 saadaan kurotuksi puolet aikaisempien vuosien alijäämästä ja loppuosa on tarkoitus kattaa vuosien 2026 ja 2027 korotuksin. 

Asetuksella säädetään myös niistä maksullisista julkisoikeudellisista suoritteista, joista Ruokavirasto tekee päätöksen, kuten lihantarkastus sekä teurastamojen ja riistan käsittelylaitosten sekä niiden yhteydessä olevien hyväksyttyjen elintarvikehuoneistojen valvonta ja eläintautien laboratoriotutkimukset. Maksulliset julkisoikeudelliset päätökset, todistukset ja suoritteet, joista peritään kiinteähintaiset tai ajankäyttöön perustuvat maksut, ovat asetuksen liitteessä.

Ruokaviraston maksullisen julkisoikeudellisen toiminnan tuotoista suurimmat liittyvät lihantarkastuksen, nautaeläinten rekisteröinnin, luomuvalvonnan ja kansallisen vierasainevalvonnan tuloihin. Lisäksi Ruokavirastolla on liiketaloudellisen toiminnan tuottoja.

Asetusluonnoksessa ehdotettavien muutosten tuloja lisäävän vaikutuksen arvioidaan olevan 0,7 miljoonaa euroa vuonna 2025. Ruokaviraston maksullisen toiminnan tuloilla katetaan noin 27 prosenttia viraston menoista sekä toimintamenomäärärahalla ja muilla tuotoilla 73 prosenttia.

Lausuntopyyntö
Asetusluonnos
Muistio

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä

valtiosihteeri Päivi Nerg p. 040 842 9810, sähköposti: etunimi.sukunimi(at)gov.fi
maatalousneuvos Esa Hiiva p. 0295 162 265, sähköposti: etunimi.sukunimi(at)gov.fi
erityisasiantuntija Marjatta Koskinen p. 0295 162 114, sähköposti: etunimi.sukunimi(at)gov.fi