Selvitys: Metsäpalvelumarkkina toimii kokonaisuutena ja on kehittynyt asetettujen tavoitteiden suuntaan
Maa- ja metsätalousministeriön tilaama metsäpalvelumarkkinaselvitys on valmistunut. Selvityshenkilöt Raimo Luoma ja Jyrki Kangas toteavat loppuraporteissaan, että suomalainen metsäpalvelumarkkina toimii kokonaisuudessaan hyvin suhteessa asetettuihin tavoitteisiin ja vastaa myös hyvin metsäalan muuttuneeseen toimintaympäristöön.
Maa- ja metsätalousministeriö asetti kesäkuussa 2024 selvityshenkilöt OTK, LL.M Raimo Luoman sekä Itä-Suomen yliopiston emeritusprofessori Jyrki Kankaan selvittämään yksityisille metsänomistajille suunnattujen palveluiden kehittämistä. Toimeksiannon taustalla ovat metsäalan toimintaympäristössä viime vuosina tapahtuneet merkittävät muutokset.
Selvityshenkilöt laativat analyysin metsäpalvelumarkkinoiden nykytilasta sekä tekivät kehittämisehdotuksia, joiden avulla metsänomistajille tarjottavien palvelujen tarjontaa ja sisältöä voisi parantaa. Tarkastelun kohteena olivat Suomen metsäkeskuksen, Tapio Oy:n ja muiden valtionavustusta saavien metsäalan kehittämisorganisaatioiden tehtävät ja työnjako suhteessa yksityisen sektorin palveluihin.
Luoma painotti selvityksessään metsäpalvelumarkkinoiden toimivuutta ja kilpailunäkökohtia. Kankaan selvityksen painopiste oli puolestaan metsänomistajille tarjottavien palvelujen saatavuudessa, laajuudessa ja sisältöä koskevassa kehittämisessä. Selvityshenkilöt laativat raporttinsa itsenäisesti, mutta kuitenkin tiivistä yhteistyötä tehden.
Luoma totesi selvitystyönsä keskeisenä johtopäätöksenä, että lainsäädäntö tai julkisten toimijoiden oma julkisesti tuettu liiketoiminta ei rajoita tarpeettomasti yksityisten metsäpalvelumarkkinoiden kehittämistä vaan päinvastoin luo uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Lisäksi Luoma toteaa raporttinsa johtopäätöksissä, että metsäalan palvelurakenteet ovat pääosin sopusoinnussa kilpailuoikeudellisten ja kilpailupoliittisten periaatteiden kanssa.
Luoman mukaan valtiolla on tulevaisuudessakin käytössään laaja valikoima politiikkavaihtoehtoja, jos yksityisen metsäpalvelumarkkinoiden kehittymistä halutaan edelleen edistää. Nämä toimenpiteet voisivat Luoman näkemyksen mukaan koskea muun muassa virastorakenteen kehittämistä, valtion omistaman yhtiön toiminnan laajuutta ja yksityisille metsänomistajille suunnattavien valtiontukien järjestelmän muuttamista.
Kehittämisehdotuksista vahva pohja jatkotyölle
Kangas toteaa selvitystyönsä johtopäätöksissä, että metsäpalvelumarkkina on kehittynyt asetettujen tavoitteiden suuntaan ja on kaiken kaikkiaan toimiva. Kangas arvioi, että toimijakenttä on hajautunut, mutta suorat metsänomistaja-asiakkuudet ovat paljolti keskittyneet muutamille suurille palveluntarjoajille, jotka enenevässä määrin käyttävät muita metsäpalveluyrityksiä alihankkijoinaan. Etenkin puuntuotantoon ja puukauppaan liittyviä palveluja on tarjolla metsänomistajille koko maassa.
Kangas ennakoi, että luontoarvokaupan, ennallistamisen ja vastaavien palvelujen tarjonta tullee kasvamaan kysynnän ja maksuhalukkuuden myötä. Osaamiseen ja työvoiman riittävyyteen on kiinnitettävä huomiota. Julkiset metsäpalvelut on Kankaan mukaan tarkoituksenmukaisesti järjestetty. Julkisen ja yksityisen sektorin työnjako on enimmäkseen selkeä, joskin valtiokonsernilla on metsäpalveluja kilpailluillakin markkinoilla. Julkisilla toimijoilla on keskenään päällekkäisyyksiä mm. konsultoinnissa.
Kankaan arvion mukaan osalle edistämistehtävistä, joista Suomen metsäkeskus on luopunut, ei ole löytynyt vastaavaa palvelua yksityisillä markkinoilla. Valtion tulisi vauhdittaa etenkin yksityisteiden kunnostusta, ympäristötukiprosesseja ja passiivisten metsänomistajien neuvontaa. Kangas pitää Metsään.fi-palvelua ja avointa metsä- ja luontotietoa tärkeinä kaikille metsäalan toimijoille. Metsä- ja luontotietojen laatua tulee entisestään parantaa. Lisäksi metsänomistajien pitää saada kaikki metsätalouteen vaikuttava viranomaisten luontotieto käyttöönsä. Suomen metsäkeskuksen tulee Kankaan mukaan kuitenkin varoa kehittämästä Metsään.fi-palvelua metsäsuunnitteluksi kilpailemaan yksityisten toimijoiden kanssa.
”Maa- ja metsätalousministeriö kiittää molempia selvityshenkilöitä hyvin perusteellisesta työstä. Kokonaisuutena voidaan todeta, että 2010-luvulla metsäalan edistämisorganisaatioihin tehdyt muutokset ovat olleet onnistuneita ja asetetut tavoitteet on hyvin saavutettu. Selvityshenkilöiden nostamat kehittämisehdotukset antavat ministeriölle hyvän pohjan metsäpalvelumarkkinoiden kehittämisen jatkotyölle”, toteaa metsä- ja biotalousyksikön päällikkö, metsäneuvos Erno Järvinen maa- ja metsätalousministeriöstä.
Luoman raportti valtioneuvoston julkaisuarkisto Valtossa
Kankaan raportti valtioneuvoston julkaisuarkisto Valtossa
Muualla verkossa
Metsänomistajille suunnattujen palveluiden kehittämistarpeita selvitetään (MMM:n tiedote 28.6.2024)
Lisätietoja:
Antti Leinonen
erityisasiantuntija
maa- ja metsätalousministeriö
[email protected]
0295 16 2137
Erno Järvinen
metsäneuvos, metsä- ja biotalousyksikön päällikkö
maa- ja metsätalousministeriö
[email protected]
029 516 2150