Selvitys: Vertaisoppimiseen perustuva valmennuskonsepti vahvistaa elintarvikevientiyritysten vientivalmiuksia
Maa- ja metsätalousministeriön tilaama selvitys elintarvikevientiyritysten kansainvälistymisvalmennuksen konseptista julkaistiin 31. tammikuuta. Selvityksen mukaan valmennuskonsepti tukee Suomen tavoitetta kaksinkertaistaa elintarvikevienti vuoteen 2031 mennessä lisäämällä yritysten vientivalmiuksia ja vertaisoppimista.
Valmennus on suunnattu elintarvikealan potentiaalisimpien suurten ja keskisuurten vientiyritysten kansainvälisen kaupan operatiivisille johtajille ja muille elintarvikeviennin mahdollistajille. Selvityksen mukaan potentiaalisten yritysten kokeneimpien henkilöiden kokemuksia ja näkemyksiä hyödyntämällä luodaan valmennuskonsepti, joka perustuu vertaisjohtajuuteen ja konkreettisiin kokemuksiin. Vertaisoppimisen kautta tuetaan yritysten päätöksentekoa ja tuodaan rohkeutta kansainvälistymiseen.
Valmennuskonseptia on rakennettu yhteistyössä yritysten ja toimijoiden kanssa, hyödyntäen parhaita käytänteitä ja edelläkävijöiden näkemyksiä. Valmennus lisää ymmärrystä ja asettaa realistisia ja konkreettisia tavoitteita. Yritysten ja toimialan sisällä jaetaan valmennuksessa saatuja oivalluksia ja inspiroivia esimerkkejä.
Osaamisen ja vientivalmiuksien kehittäminen on yksi hallitusohjelman mukaisen ruoka-alan kasvuohjelman neljästä teemasta. Kansainvälistymisvalmennuksen konseptisuunnittelun toteutti Mikaela Vuorisalmi MIKILinkistä. Konseptia valmisteltiin yhdessä alan toimijoiden ja yritysten kanssa, ja ehdotuksena on rakentaa se tiiviiksi osaksi ruokaviennin yrityslähtöistä kasvualustaa.
”Konseptin on tarkoitus toimia tehokkaana ja rohkeana elintarvikeviennin kasvua tukevana työkaluna, joka tulee palvelemaan myös parhaillaan rakentuvan ruokaviennin kasvualustan liikkeelle lähtöä,” sanoo maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Pekka Pesonen.
Kasvuohjelman toimenpidekokonaisuuden kolme muuta osa-aluetta käynnistyi alkuvuodesta 2025, kun Ruokatieto Yhdistys ry yhdessä Suvi ry:n kanssa alkoi rakentaa yrityslähtöistä kasvualustaa, Helsingin yliopisto aloitti ruokaviennin ja gastronomian opintokokonaisuuden suunnittelun ja Visit Finland ruokamaakuvatyön tekemisen.
Maa- ja metsätalousministeriön tilaamaa konseptia elintarvikeyritysten kansainvälistymisvalmennuksesta pilotoidaan vuoden 2025 aikana.
- Selvitys elintarvikeyritysten kansainvälistymisestä ja konsepti pdf 1.9MB
- Esitys elintarvikeyritysten kansainvälistymisestä ja konseptista pdf 2.1MB (esitys ei ole saavutettavassa muodossa, mutta samat tiedot ovat saatavilla saavutettavasta selvityksestä.)
Lisätietoja:
Erityisasiantuntija Anni Savikurki, maa- ja metsätalousministeriö, p. 029 5162 171
Osastopäällikkö Minna-Mari Kaila, maa- ja metsätalousministeriö, p. 029 5162 013
Valtiosihteeri Päivi Nerg, maa- ja metsätalousministeriö, p. 040 7529 810
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]