Solumaatalous vauhdittamaan Suomen ruokavientiä

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 9.4.2025 15.10
Tyyppi:Uutinen

Solutehtaat antavat vauhtia Suomen ruokaviennille. Maa- ja metsätalousministeriön ja Business Finlandin tilaama selvitys listaa kahdeksan toimenpidettä ruokajärjestelmän uudistamiseen ja kasvupotentiaalin lunastamiseen.

Solumaatalous on nopeasti kehittyvä ruuantuotantotapa, joka voi nopeuttaa Suomen siirtymää kestävään ja kannattavaan ruokajärjestelmään. Sen arvioitu vientipotentiaali on 500-1000 M€ vuoteen 2035 mennessä. Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy​ , Luonnonvarakeskus ja Helsingin yliopisto ovat selvittäneet solumaatalouden nykytilaa ja listanneet kahdeksan toimenpidettä sen edistämiseksi. Kiireisimpiä ovat investoinnit tuotantolaitoksiin ja EU-sääntelyn keventäminen.

Solumaatalous hyödyntää solujen ja bioreaktorien käyttöä ruuantuotannossa, tuottaen ainesosia kuten proteiineja ja rasvoja. Solumaatalous lisää ruokaomavaraisuutta ja strategista autonomiaa, ja sen vientipotentiaali on merkittävä.

-    Tulevaisuuden ruokajärjestelmä perustuu modernin maatalouden ja solumaatalouden yhteispeliin ja hyödyntää kiertotalouden ratkaisuja. Kehitys tuo mukanaan paljon uusia liiketoimintamahdollisuuksia Suomelle ja ruokajärjestelmän toimijaverkostolle. Meidän on tunnistettava tarvittavat muutospolut ja huolehdittava, että toimenpiteet huomioivat koko ketjun viljelijöistä kuluttajiin ja muihin sidosryhmiin, sanoo valtiosihteeri Päivi Nerg.

Vientimenestys vaatii investointeja ja sääntelyn muutoksia. Yrityksiltä ja sijoittajilta tarvitaan rohkeutta, ja valtiovallalta tukea investointeihin. Selvitys ehdottaa myös 5-vuotista, 100 miljoonan euron tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminta (TKI) -ohjelmaa alan vauhdittamiseksi. Raaka-aineet, energiainfrastruktuuri ja huippuosaajat ovat Suomen kilpailuvaltteja.

Selvitys listaa kahdeksan askelmerkkiä solumaatalouden edistämiseksi, kuten investointien vauhdittaminen, tuki EU-tason uuselintarvikeprosessin läpiviemiseen, TKI-ohjelman käynnistäminen, tulevaisuuden ruokaministeriön perustaminen, koulutusohjelmien kehittäminen, kuluttajaviestinnän tukeminen, alkutuotannon integrointi ja tukitoimintojen kohdistaminen viennille.

Lue VTT:n tiedote kokonaisuudessaan tästäLinkki toiselle sivustolle

Selvitys avautuu VTT:n verkkosivulla tästäLinkki toiselle sivustolle

9.4. Webinaari: Kestävää kasvua uusista arvoketjuista – Solumaatalous: 

Lisätietoja:

Erityisasiantuntija Elina Ovaskainen, p. 0295 162 180, etunimi.sukunime@gov.fi

Kestävä ja kannattava ruokajärjestelmä Ruoka ja maatalous