Hyppää sisältöön

Sosiaalinen ehdollisuus tuo muutoksia tukiehtoihin – neuvontaa tarjolla viljelijöille työsopimusten ja työturvallisuuden säännöksistä

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 10.10.2024 14.01
Tiedote

Sosiaalinen ehdollisuus tuo EU-rahoitteisten pinta-ala- ja eläinperusteisten tukien saamisen ehdoksi tiettyjä työntekijöiden työsopimuksiin ja työturvallisuuteen liittyviä asioita 1.1.2025 alkaen koko EU:n alueella. Viljelijät, joilla on ulkopuolista työvoimaa, voivat jo nyt varautua muutokseen neuvonnalla.

Vuoden 2025 alusta tulee voimaan uusi ehdollisuuden vaatimus, sosiaalinen ehdollisuus. Se koskee viljelijöitä, joilla on ulkopuolista työvoimaa. Sosiaalinen ehdollisuus kattaa työsopimuksia, työntekijöiden terveyttä ja turvallisuutta sekä työvälineiden käytön turvallisuutta koskevia säännöksiä, jotka ovat tälläkin hetkellä voimassa niin Suomessa kuin EU:ssa ja velvoittavat kaikkia työnantajia. Sosiaalisen ehdollisuuden käyttöönotosta on päätetty CAP-kauden valmistelun yhteydessä, ja Suomessa se tulee voimaan siirtymäajan viimeisenä mahdollisena ajankohtana 1.1.2025.

Sosiaalinen ehdollisuus voi johtaa ehtojen laiminlyöntitapauksissa EU-rahoitteisten pinta-ala- ja eläinperusteisten tukien vähentämiseen. EU-säädösten mukaan sosiaalisen ehdollisuuden seuraamuksia annetaan niin sanotuista täytäntöönpanokelpoisista päätöksistä, joita työsuojeluviranomainen antaa työnantajalle valvonnassa havaitsemiensa laiminlyöntien tuloksena. Toimintaohjeet ja kehotukset eivät ole täytäntöönpanokelpoisia päätöksiä, ja korjaamalla työsuojelutarkastajien havaitsemat puutteet ja laiminlyönnit toimintaohjeissa ja kehotuksissa kerrotulla tavalla sekä annetuissa määräajoissa voi välttyä tukiseuraamuksilta kokonaan.  

Viljelijöiden kannattaa varautua muuttuviin tukiehtoihin jo nyt hyödyntämällä neuvontaa. Neuvo-järjestelmässä viljelijä voi saada neuvontaa sosiaalisesta ehdollisuudesta. Lisäksi muun muassa Työturvallisuuskeskus, Maaseudun Työnantajaliitto sekä Aluehallintovirastojen työsuojeluviranomaiset neuvovat työsuhde- ja työturvallisuusasioissa.  

Valtioneuvosto on tänään antanut eduskunnalle hallituksen esityksen laeiksi tiettyjä pinta-ala- ja eläinperusteisia tukia koskevien lakien muuttamisesta. Lakien on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2025. Valtioneuvoston asetuksella, jonka on tarkoitus tulla voimaan samaan aikaan lakimuutosten kanssa, annetaan tarkemmat säännökset esimerkiksi sosiaalisen ehdollisuuden vaatimusten laiminlyönneistä annettavista tukiseuraamuksista. 
 
Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä: 

Tiia Liuhala (sosiaalinen ehdollisuus) 
Erityisasiantuntija 
Puh. 029 516 2183 
[email protected] 

Tiina Hartman (neuvonta) 
Erityisasiantuntija 
Puh. 029 516 2271 
[email protected] 

Katri Aho (hallituksen esitys) 
Lainsäädäntöneuvos 
Puh. 029 516 2235 
[email protected] 

Lisätietoa MMM:n verkkosivuilta:

Sosiaalinen ehdollisuus EU-viljeliljätukien ehdoksi 1.1.2025 alkaen (27.2.2024) 
Sosiaalisen ehdollisuuden kansallinen lainsäädäntö 

Lisätietoja muualla verkossa:  
 
Neuvonnasta Ruokaviraston sivuilla
Työsuojelu.fi: laajasti tietoa työsopimuksiin ja työturvallisuuteen liittyen   
Työnantajana toimimisesta Työturvallisuuskeskuksen sivuilla
Halmeri-menetelmällä voi kartoittaa oman yrityksen työolosuhteita

CAP27 EU ja kansainväliset asiat Lainsäädäntö Ruoka ja maatalous