Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Suomen kokkimaajoukkue suomalaisen ruuan ja ruokakulttuurin lähettiläänä yhteistyössä maa- ja metsätalousministeriön kanssa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 5.7.2022 11.12
Tiedote
Kunniatohtori, gastronomian professori ja pitkän linjan kilpailutuomari Gert Klötzke Umean yliopistosta keskustelee Katja Tuomaisen kanssa.

Maa- ja metsätalousministeriö ja Suomen kokkimaajoukkueesta vastaava Culinary Team of Finland ry jatkavat yhteistyötä ja ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jolla tuetaan kokkimaajoukkueen valmentautumista maailmanmestaruuskilpailuihin. Suomen kokkimaajoukkue edistää Suomen kulinaarista näkyvyyttä maailmalla sekä suomalaisen ruuan kilpailukykyä kansainvälisesti.

-    Kokkimaajoukkue kokeilee uusia viljelytuotteita ja -lajikkeita yhdessä viljelijöiden kanssa ja osallistuu elintarviketuotteiden kehittämistyöhön. Kokeilut innostavat viljelijöitä tuottamaan uusia makuja ja tuotteita, kertoo joukkueen toiminnanjohtaja Jukka Turta.

Suomen Kokkimaajoukkue valmistautuu tuleviin kilpailuihin urheilumaajoukkueiden tavoin. Joukkueen jäsenet harjoittelevat valmentajiensa johdolla säännöllisesti aterian valmistuksen ja keittiötyöskentelyn eri osa-alueita.

-    Harjoitteluun kuuluu intensiivinen koulutus joukkueen harjoittelukeittiössä Helsingin Jollaksessa sekä suomalaisten että ulkomaalaisten huippukokkien valmennuksessa, kertoo joukkuejohtaja Katja Tuomainen.

Työskennellessään joukkueen jäsenet - kuten muutkin keittiömestarit ja –ammattilaiset - jalostavat alkutuotannon raaka-aineita ja kehittävät samalla suomalaista ruokakulttuuria.

-    Joukkue on suunnitellut kilpailumenun, jonka tavoitteena on viedä villi ja luonnollinen makumaailmamme koko maailman iloksi, kertoo toiminnanjohtaja Turta. - Annoksissa hyödynnetään suomalaisia raaka-aineita, kuten juureksia, perunaa, riistaa ja luonnontuotteita, Turta jatkaa.

Joukkue järjestää syksyllä harjoitusillallisia yhteistyössä ravintola-alan oppilaitosten kanssa. Kilpailun menua hiotaan harjoituksissa onnistumisten perusteella askel askeleelta. Harjoitteluista saadaan arvokasta kokemusta ja asiakaspalaute auttaa kehittämään menun kisakuntoon.

Itse kilpailutilanteessa raati arvioi ruuan makua, rakennetta, ulkonäköä ja omaperäisyyttä. Puolet pisteistä tulee keittiötyöskentelystä, muun muassa hygieniaa ja ammattimaista työskentelyä arvioidaan.

Maajoukkue tekee tiivistä yhteistyötä alan oppilaitosten kanssa. Yhteistyön on huomattu lisäävän nuorten kiinnostusta keittiömestarin ammattiin ja koko ruokasektoriin.

Työpaikoillaan kokkimaajoukkueen jäsenet jakavat ammattitaitoaan kollegoilleen, mikä nostaa koko ammattikunnan tietotaitotasoa. Kokemus on osoittanut, että maajoukkueesta kasvaa ruoka-alalle johtavia kokkeja nostamaan Suomen keittotaidon tasoa.

Seuraava maailmanmestaruuskisa on Luxemburgissa 26-31 marraskuuta 2022.

Kuvassa kunniatohtori ja gastronomian professori sekä pitkän linjan kilpailutuomari Gert Klötzke Umean yliopistosta keskustelee Katja Tuomaisen kanssa.

Lisätietoja:

Auli Väänänen, maa- ja metsätalousministeriö, erityisasiantuntija, auli.vaananen(a)gov.fi
Jukka Turta, Culinary Team of Finland ry:n toiminnanjohtaja, jukka.turta(a)ctof.fi 
 

Ruoka ja maatalous
 
Sivun alkuun