Hyppää sisältöön

Tänä kesänä etsitään Suomen suosituimpia kuntoportaita - tule mukaan kuntoporraskisaan!

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 30.5.2024 14.04
Uutinen

Nyt kiivetään maaseudun huipulle! Tule mukaan nousemaan EU:n maaseuturahoitusta saaneita kuntoportaita. Osallistumalla voit auttaa oman alueesi kuntoportaat valtakunnallisen kilpailun voittoon – ja samalla saat roppakaupalla terveyshyötyjä.

Monet maaseudun liikuntakohteet on rakennettu yhteisöllisesti paikallisten asukkaiden toimesta, EU:n maaseuturahoituksen ja paikallisten Leader-ryhmien avulla. Talkootyön merkitys näissä on suuri ja yhdessä tekeminen lisää hyvinvointia. Kaudella 2014–2022 maaseudun kehittämishankkeissa tehtiin talkootyötä yli 70 miljoonan euron edestä eli 3 361 833 tuntia. EU:n maaseuturahoitusta on myönnetty viimeisen kymmenen vuoden aikana lähes 50 kuntoportaille.  

Kuntoporraskisassa selvitetään, mistä löytyvät Suomen suosituimmat EU:n maaseuturahoitusta saaneet kuntoportaat. Mukana kilpailussa on 18 kuntoportaat, jotka on rakennettu enimmäkseen paikallisten Leader-ryhmien rahoituksen avulla. Mukana on myös yhdet portaat, joka on saanut EU:n maaseuturahoitusta paikallisen ELY-keskuksen kautta mutta mittari portaisiin on rahoitettu paikallisen Leader-ryhmän kautta. Kilpailussa mukana olevat kuntoportaat ovat kaikkien vapaassa ja maksuttomassa käytössä. 

Portaissa on kesän ajan kävijälaskurit ja voiton nappaavat ne portaat, joita on noustu eniten kesän aikana. Kuntoporraskilpailu alkaa 30.5.2024 ja kestää syyskuun loppuun saakka. Kilpailussa mukana olevilla portailla järjestetään avajaistapahtumia, joista tiedottavat paikallistoimijat.

 Mukana kilpailussa ovat 


·    Hallin kuntoportaat Jämsässä 
·    Honkavuoren kuntoportaat Pyhäjärvellä 
·    Huhmarin kuntoportaat Ylivieskassa 
·    Jouppilanvuoren Elämysportaat Seinäjoella (saaneet rahoituksen ELY-keskukselta, mittari rahoitettu paikallisesta Leader-ryhmästä) 
·    Koirabaanan kuntoportaat Paraisilla 
·    Hakkarin kuntoportaat Lempäälässä 
·    Kuntoportaat Orimattilaan 
·    Lakeaharjun kuntoportaat Vimpelissä 
·    Lapin Linnavuoren portaat Raumalla 
·    Menestyksen portaat Paloisvuorella Iisalmessa 
·    Pellon kuntoportaat Kylävaaran pururadalla 
·    Pukinvuoren kuntoportaat Jämsässä 
·    Ruokkeen lomakylän kuntoportaat Kesälahdella 
·    Susivuoren kuntoportaat Närpiössä 
·    Tanhuvaaran portaat Savonlinnassa 
·    Vaktkojbergetin kuntoportaat Raaseporissa 
·    Virojoen Lapinvuoren kuntoportaat Virolahdella  
·    Lemin Kirkonkylän kuntoportaat Lemillä 
 

Maaseudun liikuntakohteet rakentuvat talkoilla sekä EU:n maaseuturahoituksen avustuksella 


Kokonaisuudessaan EU:n maaseuturahoitus on merkittävä liikuntapaikkarahoittaja: Yhteensä on rahoitettu 1 683 toiminnallista ja investointihanketta vuosien 2014–2020 aikana.   
EU:n maaseuturahoituksen järjestämä kuntoporraskilpailu on mukana Olympiakomitean Toimintakykyinen maa ja kansa -kampanjassa, joka lanseerattiin Urheilugaalassa tammikuussa 2024. Kampanjassa on tavoitteena rakentaa koko kansakunnan yhteinen ilmiö, jolla saadaan ihmisten liikkuminen ja toimintakyky Suomen vahvuudeksi. Tällä hetkellä suomalaisten liikkumattomuus maksaa yhteiskunnalle noin 4,7 miljardia euroa vuodessa. 

Kuntoportaiden nousu on hyvä tapa vahvistaa omaa kuntoaan ja toimintakykyään. On laskettu, että 50 päivittäistä porrasaskelmaa voi laskea sydän- ja verisuonitautien ja jopa sydänkohtauksen riskiä 20 prosentilla. Samalla kuntoportaissa saa raitista ulkoilmaa ja pääsee ihailemaan upeita maaseudun maisemia.  

Tutustu kuntoporraskisan verkkosivuihin:

https://maaseutu.fi/kuntoporraskisa/

Kuntoporraskisa on osa EU:n maatalous- ja maaseuturahoituksen viestintää. EU:n maatalous- ja maaseuturahoituksen avulla rahoitetaan Suomen maaseutualueita ja maataloutta. Näin turvataan kansalaisille ruoka, viljelijöille kohtuullinen elintaso, edistetään ympäristö- ja ilmastoystävällisiä käytäntöjä ja tehdään maaseudusta hyvä paikka asua.  

Lisätiedot: 

Kuntoporraskisa: 
Meri Kiikkala, erityisasiantuntija, maa- ja metsätalousministeriö, [email protected] (paikalla 3.6. alkaen) 

Leader-toiminta ja sen vaikuttavuus: 
Laura Jänis, erityisasiantuntija, maa- ja metsätalousministeriö, [email protected]

EU ja kansainväliset asiat