Hyppää sisältöön

Valtioneuvosto esittää uusien metsäteiden tekemisen tuen lakkauttamista vuoden 2025 alusta

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 23.9.2024 13.26
Tiedote
metsäautotie
Kuva: Suomen metsäkeskus

Hallituksen tavoitteena on sopeuttaa metsätalouden määräaikaista kannustejärjestelmää siten, että valtiontuki kohdentuisi mahdollisimman vaikuttaviin toimenpiteisiin. Tukea uuden metsätien suunnitteluun voi hakea vielä tämän vuoden aikana.

Hallitus on antanut eduskunnalle esityksen metsätalouden määräaikaisen kannustejärjestelmästä annetun lain muuttamisesta. Hallituksen esityksen mukaan kannustejärjestelmästä poistettaisiin uusien metsäteiden tekemisen tuki sekä mahdollisuus tehdä uutta tietä yksityisteiden perusparannushankkeiden yhteydessä. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.1.2025.

Tukea uuden metsätien tekemiseen voi edelleen saada, jos toteuttamissuunnitelman laatimisen tukea hakee tämän vuoden loppuun mennessä. Sama määräaika koskee hakemuksia, joilla haetaan samanaikaisesti toteuttamissuunnitelman laatimisen ja toteuttamisen tukea. Suomen metsäkeskus voi tehdä toteuttamissuunnitelmaa ja hankkeen toteuttamista koskevia rahoituspäätöksiä vielä vuonna 2025, jos hakemus on edellä selostetulla tavalla jätetty tämän vuoden puolella.

Jos toteuttamissuunnitelman laatimisen tukea on haettu tämän vuoden puolella, toteuttamisen tuen saamisen edellytyksenä on, että kyseistä rahoitusta haetaan metsäkeskuksen asettamaan määräaikaan mennessä. Metsäkeskuksen on tehtävä viimeiset toteuttamisen tukea koskevat päätökset viimeistään 30.9.2025.

Tavoitteena tuen kohdentaminen mahdollisimman vaikuttaviin toimiin

Metsätalouden kannustejärjestelmän muutos on osa valtiontalouden säästötoimia. Vuoden 2025 valtion talousarvioesityksen mukaan puuntuotannon kestävyyden turvaamiseen olisi käytettävissä 35,8 miljoonan euron määräraha. Esityksen tavoitteena on sopeuttaa kannustejärjestelmä vuosittain käytettävissä olevan myöntämisvaltuuden suuruuden ja toimintaan osoitettavien määrärahojen mukaiseksi niin, että valtiontuki kohdentuisi mahdollisimman vaikuttaviin toimenpiteisiin.

Suomessa on kattava tieverkosto, minkä vuoksi väheneviä kannustejärjestelmän määrärahoja ei ole tarkoituksenmukaista kohdistaa uuden metsätien tekemiseen. Uuden metsätien rakentamista on tuettu vuosina 2016–2023 keskimäärin 42 kilometriä vuodessa. Lisäksi perusparannushankkeiden yhteydessä on rakennettu uutta tietä keskimäärin noin yksi kilometri vuodessa.

Jatkossakin metsätalouden kannustejärjestelmästä voidaan tukea taimikon ja nuoren metsän hoitoa, terveyslannoitusta, suometsän hoitosuunnitelman laatimista, suometsän vesiensuojelurakenteiden ja piennarteiden tekemistä, yksityistien perusparantamista, metsäluonnon hoitoa ja kulotusta. Lisäksi voidaan myöntää ympäristötukea.

Lisätietoja

Niina Riissanen
metsäneuvos, maa- ja metsätalousministeriö
p. 0295 162 339
[email protected]

Hallinnonala Luonnonvarat Metsät