Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media
Valikko

Åbolands Teaterskola ja Pormestarin itsenäisyysjuhla neljäsluokkalaisille saivat Lapsenpäivä-palkinnon

Opetus- ja kulttuuriministeriö 19.11.2018 10.31
Tiedote
Kuvassa Lapsenpäivä-palkitut sekä lastenkulttuurin valtionpalkinnon saaja Aapo Repo. Kuva: Katarina Koch/OKM

Åbolands Teaterskola ja Helsingin kaupungin järjestämät Pormestarin itsenäisyysjuhla neljäsluokkalaisille ovat saaneet valtakunnallisen Lapsenpäivä-palkinnon. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen jakoi palkinnot maanantaina 19. marraskuuta Helsingissä. Palkinto myönnetään yhteisölle taideharrastuksen ja -kasvatuksen edistämiseksi tehdystä merkittävästä työstä. Molemmat palkinnonsaajat saivat 9 000 euroa. Palkinnot myönnetään Veikkauksen tuotoista.

Lapsen oikeuksien viikon teemana on osallisuus. Palkintopuheessaan ministeri korosti taiteen ja kulttuurin merkitystä osana lasten osallisuutta yhteiskunnan jäseninä.

– Meidän on yhdessä rakennettava yhteiskunnastamme entistä lapsiystävällisempi ja perhemyönteisempi. Taide ja kulttuuri ovat osa tätä. Molemmat Lapsenpäivä-palkinnon saajat tukevat hienolla tavalla lasten kasvua ja osallisuutta yhteiskunnassamme, sanoi opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen.

Palkintoperustelut:
 
Åbolands Teaterskola


Åbolands Teaterskola tarjoaa teatteritaiteen opetusta lapsille ja nuorille Turussa ja Paraisilla. Koulun toiminta alkoi vuonna 2009 ja siinä on mukana 100 nuorta harrastajaa. Monet ryhmistä järjestetään iltapäivisin - huomioiden erinomaisella tavalla lasten ja nuoren aikataulut.
 
Teaterskolanin taiteen perusopetuksen yhteensä 500 oppituntia antavat monipuolisen tieto- ja taitopohjan kuten fantasiaa, liike- ja äänioppia, suullista esittämistä ja improvisaatiota. Oppilaat tutustuvat muun muassa äänisuunnitteluun, puvustukseen, näyttelijätyöhön ja ohjaamiseen sekä teatterin historiaan ja lajeihin kuten musiikki-, tanssi- ja nukketeatteriin.  Koulun taustalla ovat teatteritaiteen ammattilaiset Linda Åkerlund, Jani Lastuniemi, Mecki Ruokolahti ja Juuso-Matias Maijanen.
 
Lasten ja nuorten esitykset ovat tärkeä osa koulun profiilia. Niiden kautta opitaan taiteellista yhteistyötä ja yhteisiin tavoitteisiin sitoutumista. Erityismaininnan ansaitsevat koulun verkkosivut hienoine esitysjulisteineen ja -kuvineen.
 
Koululla on suuri merkitys Turun seudun ruotsinkielisessä taidekasvatuksessa. Lastenpäivä-palkinto Åbolands Teaterskolanille on arvostuksen osoitus loistavalle työlle lasten ja nuorten identiteetin kasvun tukemiseksi.
 
Pormestarin itsenäisyysjuhla neljäsluokkalaisille
 
Helsingin kaupungin järjestämä Pormestarin itsenäisyysjuhla neljäsluokkalaisille tuo joka vuosi Finlandia-taloon 6 000 helsinkiläistä 10-vuotiasta lasta. Koululaiset opettelevat juhlaa varten kuusi tanssia syksyn ajan omissa kouluissa (mukana mm. jiffy mixer, kehruuvalssi ja letkajenkka). Juhlaan kuuluvat pormestarin kättely, juhlapuheita, Kaartin soittokunta, Maamme-laulu, juhlamenu sekä tietysti odotetut tanssiaiset ja tähtiartistin keikka.
 
Neljäsluokkalaisten itsenäisyysjuhla, johon jokainen kaupungin lapsi pääsee mukaan 10-vuotiaana, on hyvä esimerkki, kuinka suuria hankkeita voidaan toteuttaa myös pitkäkestoisesti, jo 22 vuoden jatkumolla. Marraskuun lopussa Finlandia-talo täyttävät - kolme kertaa -  2008 syntyneet lapset. Muissakin kunnissa, kuten Lappeenrannassa, järjestetään vastaavia lasten itsenäisyysjuhlia, joihin Helsingin juhla on ollut innoittajana.
 
Pormestarin itsenäisyysjuhla korostaa lapsen oikeutta kulttuuriin ja juhlaperinteisiin, osallistumista, tanssin iloa yhdessä kavereiden kanssa sekä tapakasvatusta.
 
Lisätietoja:
- neuvotteleva virkamies Iina Berden, OKM, p. 02953 30069
 
Valokuvia tilaisuudesta
 
 

Kulttuuri Sanni Grahn-Laasonen
Palaa sivun alkuun