Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Ammatillisen koulutuksen opettajien palkkaamiseen 80 miljoonaa – koronaviruksen oppimisvelan paikkaamiseen 17,5 miljoonaa

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 19.5.2021 13.17
Tiedote
Opettaja opettaa ammatillisia opiskelijoita

Opetusministeri Jussi Saramo on myöntänyt ammatilliseen koulutukseen lisärahoitusta yhteensä 97,5 miljoonaa euroa. Rahoituksesta 80 miljoonaa myönnettiin opettajien ja ohjaajien palkkaamiseen ja 17,5 miljoonaa koronavirusepidemian vahinkojen korjaamiseen ammatillisessa koulutuksessa.

Opettajien ja ohjaajien palkkaamiseen sekä opetuksen ja ohjauksen tukitoimiin myönnettiin 80 miljoonaa euroa yhteensä 115:lle koulutuksen järjestäjälle osana Oikeus osata -ohjelmaa. 

Lisärahoituksella voidaan palkata uusia opettajia ja ohjaajia sekä lisätä nykyisten tuntiopettajien opetustuntimääriä. Lisäksi rahoitusta voidaan käyttää opetuksen tukihenkilöstön palkkaamiseen, jolloin opettajien työpanosta on mahdollista kohdentaa enemmän itse opetukseen. 

- Ammatillisessa koulutuksessa on ollut viime vuosina liian vähän lähiopetusta ja meille on hallituskautemme alusta lähtien ollut prioriteetti korjata tilanne suuntaamalla rahaa opettajien ja muun henkilökunnan palkkaamiseen. Riittävä työntekijöiden määrä on välttämätön, jotta onnistumme myös esimerkiksi juuri perusopetuksensa päättäneiden nuorten, maahanmuuttajien ja heikkojen perustaitojen varassa olevien aikuisten tukemisessa läpi opintojen, sanoo ministeri Jussi Saramo.

Aiemmin samaan tarkoitukseen on myönnetty lisärahoitusta 80 miljoonaa euroa vuonna 2020 ja 20 miljoonaa euroa vuonna 2019. Yhteensä hallitus on päättänyt suunnata opettajien ja ohjaajien palkkaamiseen 250 miljoonaa euroa vuosien 2019–2022 aikana.

Koronavirusepidemian johdosta tarvittaviin tukitoimiin ammatilliseen koulutukseen myönnettiin lisärahoitusta yhteensä 17,5 miljoonaa euroa 96:lle koulutuksen järjestäjälle.

Lisärahoituksella ehkäistään opintojen keskeyttämistä ja lisätään opiskelijoiden hyvinvointia. Rahoituksella tasoitetaan myös opiskelijoiden osaamiseroja ja varmistetaan valmistuvien ammattiosaamista. Tukitoimia on tarkoitus kohdentaa erityisesti pitkien etäopetusjaksojen aiheuttamien ongelmien lieventämiseen sekä erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden opintojen keskeyttämisen ehkäisyyn.

– Hiusten leikkuuta tai sorvaamista ei opi kokonaan etänä. Koronakriisi on vaikeuttanut käytännön taitojen opettelemista ammatillisessa koulutuksessa ja kriisi on kokonaan selätetty vasta kun syntynyt oppimisvelka on maksettu kokonaisuudessaan loppuun. Lisärahoitus mahdollistaa esimerkiksi täydentävää opetusta oppimatta jääneiden taitojen hankkimiseksi, opetusministeri Jussi Saramo sanoo.

Rahoitus perustuu valtion vuoden 2021 ensimmäiseen lisätalousarvioon.

Lisätietoja:

  • ylijohtaja Petri Lempinen, puh. 02953 30180
  • asiantuntija Johannes Peltola, puh. 02953 30292

_ _ _ 

Oikeus osata -kehittämisohjelma on osa pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelman toimeenpanoa. Sen tavoitteena on nostaa osaamistasoa, vahvistaa koulutuksen tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta, kaventaa oppimiseroja sekä parantaa laatua ammatillisessa koulutuksessa.

Ammatillisen koulutuksen lisärahoitukset vuoden 2021 ensimmäisellä lisäsuoritepäätöksellä (pdf)

Ammatillinen koulutus Jussi Saramo Koulutus
 
Sivun alkuun