Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Ansioituneita lastenkulttuurin tekijöitä palkittiin

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 20.11.2012 11.00
Tiedote -

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki jakoi Lapsenpäivä-palkinnot ja lastenkulttuurin valtionpalkinnot tiistaina 20. marraskuuta. Lapsenpäivä- palkinnot, suuruudeltaan 8 400 euroa, saivat Mikkelin Poikateatteri ja lahtelainen Pro Puu ry. Näyttelijä Jouni Jalarvo ja kirjailija Tuula Korolainen saivat puolestaan Taiteen keskustoimikunnan myöntämät lastenkulttuurin valtionpalkinnot, 15 000 euroa.  

Lapsenpäivä-palkinnon palkintoperustelut:
 
Mikkelin Poikateatteri
 
Mikkelin lukion yhteydessä toimiva Mikkelin Poikateatteri on aloittanut toimintansa alun perin vuonna 2008. Poikateatteri tunnettiin aiemmin nimellä Suomen Paras Poikateatteri. Vuosittain ainakin osittain uudistunut ryhmä on kulkenut myös nimillä Hotmales ja Alfamales. Mikkelin lukiosta ryhmä löysi kodin vuonna 2011.
 
Kaikki noin 15–19-vuotiaista pojista koostuvat ryhmät ovat tulleet tunnetuiksi rohkeista asenteistaan ja reippaasta poikahuumoristaan. Poikateatteri haluaa rikkoa ahtaita poikiin liitettäviä stereotypioita. Kaikista esityksistä löytyy kuitenkin myös syvä, herkkä pohjavire sekä yhteiskunnallisia kannanottoja. Poikateatterin luotsaajana toimii ilmaisutaidon lehtori Katariina (Kati) Kinnunen. Ryhmä tuottaa itse kaiken materiaalin.
 
Näytelmissään ryhmät ovat pohtineet mm. suomalaisen miehen identiteettiä, suhdetta isään, perinteiseen mieskuvaan ja naisiin (Kohtauksia), suomalaisen miehen historiaa kivikaudesta nykypäivään (Sattumia) sekä yläkoululaisten rooleja ja sitä, mitä niiden takaa löytyy (Pirstaleita). Uusin näytelmä käsittelee sitä, miltä Suomi näyttäisi 50 vuoden kuluttua ääriliikkeiden saatua vallan ja rajojen sulkeuduttua maailmalta (Suomi – Finland no more). 
 
Ryhmien esitykset ovat vedonneet nuoreen ja vanhempaankin yleisöön. Näytökset ovat aina täynnä. Nuorista pojista on noussut esiin lahjakkuuksia ja he ovat todella luoneet uutta nuorten miesten kuvaa.
 
Pro Puu ry
 
Lahdessa toimiva Pro Puu ry tekee valtakunnallista muotoilukasvatustyötä. Ammattimaisten puuseppien, muotoilijoiden, arkkitehtien ja suunnittelijoiden yhdyssiteenä toimiva yhdistys on perustettu vuonna 1997. Sen tarkoitus on edistää kotimaisen puun käyttöä rakentamisessa, sisustamisessa ja laadukkaissa puusepän tuotteissa.
 
Yhdistys huomioi kaikessa toiminnassaan myös tulevaisuuden puuammattilaiset: alan opiskelijat, koululaiset ja päiväkoti-ikäiset. Yhdistys on toteuttanut vuosien varrella lukuisia taide- ja muotoilu-kasvatusprojekteja eri yhteistyökumppaneiden kanssa ja ne ovat tärkeä osa sen jatkuvaa toimintaa. Osa projekteista on jatkuvia, kuten ympäristötaiteen näyttelykokonaisuus eteläisen Vesijärven ranta-alueille. Töitä näyttelyihin ovat toteuttaneiden ammattilaisten ja opiskelijoiden lisäksi useina vuosina myös lahtelaisen lasten- ja nuorten taide- ja muotoilukoulu Taikan oppilaat.
 
Keväällä 2011 käynnistyi Design from & for Kids -lasten muotoilukasvatusprojekti, jossa lapsia kutsutaan tarkastelemaan ympäröivää esinemaailmaa ja kehittämään uusia, lasten tarpeita palvelevia kalusteita. 4–7-vuotiaat lapset laativat vanhempiensa avustuksella suunnitelmia kalusteiksi ja Pro Puun puusepät ja muotoilijat valmistavat suunnitelmien perusteella valmiit huonekalut. Lasten visioiden pohjalta on toteutettu toistakymmentä kalustetta, jotka ovat olleet esillä jo useissa näyttelyissä ja messutapahtumissa. Myöhemmin mukaan liittyi myös pietarilaisten taidekoulujen oppilaita.
 
Pro Puu ry järjestää myös monipuolista työpajatoimintaa sekä vuolukouluja lapsille. Tapahtumia järjestetään sekä räätälöitynä päiväkodeille ja kouluille sekä yleisötapahtumina, jotka ovat pääosin maksuttomia.   
 
Pro Puu ry:n workshopit ovat näkyneet myös osana muotoilupääkaupunkivuoden Designers Village -ohjelmaa vuoden 2012 aikana. Mukana oli tällöin myös päiväkotilapsia. Ensi vuoden suunnitelmiin kuuluu muun muassa lasten ja nuorten taide- ja muotoilukesäleirien aloittaminen osana Designers Village -työpajaa.
 
Lastenkulttuurin valtionpalkintojen perustelut:
 
Jouni Jalarvo
 
Kotkalainen näyttelijä Jouni Jalarvo (s. 1947) on tehnyt pitkään ja intohimoisesti työtä lastenteatterin parissa. Hän vie teatteria sinne, missä lapset ovat: kouluihin ja päiväkoteihin. Lukuisat lapset ovat saaneet ensikosketuksensa teatteriin Jalarvon kiertue-esityksessä.
 
Kymenlaaksossa Jalarvo tunnetaan paremmin Pesosena, sillä hän on esittänyt tarinoita Sven Nordqvistin luoman hahmon pohjalta vuodesta 1999. Vuosien varrella hän on esittänyt Pesosesta ja Viiru-kissasta kolmea eri tarinaa, jotka ovat tarkoituksellisen vanhanaikaisia ja lämminhenkisiä. Esitykset ovat intiimejä ja luovat katsojalle merkityksellisen kokemuksen. Esitystä katsoo pieni ryhmä kerrallaan.
 
Satoi tai paistoi, Pesosen hahmo saapuu Viiru-kissansa kanssa esityspaikalle polkupyörällä. Pyörän perässä hän vetää vaunua, jossa lavastus ja pieni valo- ja äänikalusto kulkevat mukana. Lapset voivat seurata, kun Jalarvo pystyttää esitystä. Esityksen jälkeen lapset pääsevät jututtamaan Jalarvoa samalla kun tämä pakkaa pyöräänsä.
 
Jalarvo on esiintynyt Pesosena jo 266 kertaa. Esityksen on nähnyt 18 627 katsojaa.
 
Esiintymismatkoista on kertynyt pyörän mittariin 1 861 kilometriä, mikä tekee noin 100 metriä katsojaa kohden.
 
Tuula Korolainen
 
Tuula Korolaisen (s. 1948) ura lastenkulttuurin edistäjänä on jatkunut yli 30 vuotta. Hän toimii aktiivisesti myös lastenkirjailijana ja lastenkirjallisuuden suomentajana.
 
Korolaisen lastenkirjatuotanto ulottuu pienten lasten riimeistä tietokirjoihin. Tuotannon laadusta kertoo, että Korolainen on saanut teoksestaan Kuono kohti tähteä (2005) Finlandia Junior -palkinnon ja että hänelle on myönnetty yhdessä Riitta Tuluston kanssa Tietopöllö-palkinto (2001) lapsille ja nuorille kirjoitetuista tietokirjoista.
 
Merkittävän työn Korolainen on tehnyt erityisesti lastenkulttuurin esittelijänä ja arvioijana: hän on lähes neljännesvuosisadan, vuodesta 1988 lähtien, toiminut Suomen Nuorisokirjallisuuden Instituutin, nykyisen Lastenkirjainstituutin lehden Onnimannin päätoimittajana. Julkaisu on Korolaisen aikana monipuolistunut ja vahvistunut niin sisällöllisesti kuin visuaalisestikin. Lehden artikkeleista on äskettäin ilmestynyt antologia Satusaappaat ja runopilli (2011), jonka Korolainen toimitti yhdessä Arja Kanervan kanssa.
 
Lastenkirjakritiikkien palstatilan pienentyessä päivälehdistössä lastenkulttuurin laaja-alainen ja syventävä seuranta erikoisjulkaisussa on entistä tärkeämpää. Tuula Korolaisen johdolla Onnimannista on kehittynyt korkeatasoinen lastenkulttuurin tutkimuksen ja popularisoinnin foorumi.
 
-- -- --
 
Lapsenpäivä-palkinto myönnetään yhteisölle, joka on tehnyt merkittävää työtä lasten taideharrastuksen tai -kasvatuksen edistämiseksi. Palkinnon myöntää kulttuuri- ja urheiluministeri ja se jaetaan lähellä Lapsen oikeuksien päivää.
 
Lastenkulttuurin valtionpalkinnot myöntää Taiteen keskustoimikunta tunnustuksena kolmen viimeksi kuluneen vuoden aikana tehdystä ansiokkaasta työstä lastenkulttuurin parissa tai pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta toiminnasta lastenkulttuurin hyväksi.
 
Lisätietoja:
 
Lapsenpäivä-palkinto: kulttuurisihteeri Lea Halttunen, puh. 0295 3 30097
Lastenkulttuurin valtionpalkinto: taidesihteeri Ansa Aarnio, puh. 0295 3 30701
 
Sivun alkuun