Hyppää sisältöön

Arhinmäki jakoi kulttuurilehtien laatupalkinnot

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 2.10.2012 8.30
Tiedote -

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki on jakanut kulttuurilehtien laatupalkinnot. Kolmatta kertaa jaettavat palkinnot menivät 1/2 –lehdelle, Anandalle, Bassolle ja Jänkälle. Laatupalkinnot ovat suuruudeltaan 10 000 euroa. Avustukset myönnetään veikkausvoittovaroista taiteen edistämiseen osoitetuista määrärahoista. Ministeriö myöntää laatupalkinnot kuultuaan kulttuurilehtilautakuntaa.

1/2 lehti on valtakunnallinen kuvataidejulkaisu, jota julkaisee tamperelainen taideyhdistys Rajataide ry. Ananda on lehti, joka keskittyy joogaan, henkisyyteen ja meditaatioon, ja sitä julkaisee Porvoosta käsin toimiva Trax Oy. Basso on musiikkilehti, jota julkaisee helsinkiläinen Oy Bassomedia Ltd. Jänkä on neljästi vuodessa ilmestyvä lappilainen kulttuurilehti, jota julkaisee Jänkä RY.

Laatupalkintoperustelut:

1/2 -lehti

1/2 -lehti on neljän ilmestymisvuotensa aikana tuonut raikkaan tuulahduksen suomalaiseen kuvataidekeskusteluun ja -kritiikkiin. 1/2-lehti on etsinyt uusia tapoja lähestyä taidetta ja puhua siitä moniäänisesti - lehti on myös onnistunut tässä pyrkimyksessään.

1/2-lehti ei ole kaihtanut vaikeita tai yllättäviä aiheita, se on nostanut esiin uusia ilmiöitä ja rohkeasti mennyt taiteen katvealueille, jotka muilta julkaisuilta ovat jääneet huomiotta. Lehti seuraa kiitettävästi näyttelyitä ja taiteentapahtumia myös muualla kuin Helsingissä ja monipuolistaa merkittävästi kuvataidelehtien perinteistä tarjontaa. Lehti puhuu kiinnostavasti myös arkisista taiteen tekemiseen liittyvistä aiheista sekä tarkastelee paitsi taiteen tapahtumia, myös taiteen ja taiteilijan asemaa yhteiskunnassa.

1/2-lehti on tehnyt poikkeuksellisia toimituksellisia ratkaisuja kuten vuosittain vaihtuvat, vierailevat päätoimittajat. He ovat pääsääntöisesti olleet kuvataiteilijoita jotka oman työnsä ohessa ovat halunneet antaa panoksensa myös kuvataiteen julkiseen keskusteluun. 1/2 -lehti onkin kiitettävästi pyrkinyt innostamaan taiteilijoita itseään kirjoittamaan ja puhumaan työstään ja taiteesta. Perinteisesti taiteen julkisuus on ollut taidehistorioitsijoiden hallitsemaa, mutta aikalaistaiteessa taiteilijoiden oma näkökulma on yhtä tärkeä.

Lehden tuorein päätoimittaja on asettanut tavoitteekseen nostaa oman vuotensa aikana esiin kysymyksiä kuten missä on taiteen ja taiteilijan paikka, kenen ehdoilla ja rahoilla taidetta tehdään ja tuotetaan tulevaisuudessa, miten käy taiteen koulutuksen ja mitä kansainvälistyminen tarkoittaa. Nämä tavoitteet antavat hyvän kuvan siitä mihin 1/2-lehti yleensäkin on tavoitteensa asettanut.

1/2-lehteä julkaisee tamperelainen taideyhdistys Rajataide ry, joka lehden julkaisun lisäksi ylläpitää myös galleriaa ja näyttelytoimintaa Tampereella.

ANANDA

Ananda on neljä kertaa vuodessa ilmestyvä lehti, joka keskittyy joogaan, henkisyyteen ja meditaatioon. Ensimmäinen Ananda ilmestyi vuonna 2005. Nuoresta iästään huolimatta Ananda on kerännyt uskollisen lukijakunnan. Henkisiä asioita käsittelevien lehtien joukossa Ananda on virkistävä poikkeus. Anandaan on helppo tarttua myös sellaisen lukijan, joka ei itse meditoi tai harrasta joogaa. Ananda tarjoaa kiinnostavia artikkeleita niin asiaan vihkiytyneille kuin ulkopuolisillekin. Lehti ei tuputa tiettyä suuntausta tai koulua, vaan vaalii moniäänisyyttä. Lehden selkeä ja tunnistettava ulkoasu syntyy palkitun sarjakuvataiteilijan Kaisa Lekan ja tämän miehen Christoffer Lekan yhteistyönä. Kauniit valokuvat ja pirteät piirroskuvat tukevat lehden sisältöä. Kasvisruokaresepteineen ja tuote-esittelyineen Ananda on suorastaan naistenlehtimäinen. Tästä huolimatta Ananda ei kannusta eskapismiin, vaan asioiden syvempään ymmärtämiseen. Anandaa julkaisee Porvoosta käsin toimiva Trax Oy.

BASSO

Neljästi vuodessa ilmestyvä, 160-sivuinen Basso kuvaa itseään musiikkiin erikoistuneeksi kulttuurilehdeksi. Musiikkilehdeksi Basson aiheiden kirjo on huomattavan laaja: lukijalle tarjotaan ajattelemisen aihetta varamummeista Wittgensteiniin. Lehden ote on ennakkoluuloton ja pureutuva.

Visuaalisesti korkeatasoista ja journalistisesti kunnianhimoista lehteä tekee toistasataa valokuvaajaa, toimittajaa ja kuvittajaa. He tekevät lehteä selvästi rakkaudesta lajiin. Basso on ilmestynyt vuodesta 2006, jolloin vuonna 2001 aloittanut Posse-lehti, internetissä toiminut Bassoradio ja verkkosivusto suomihiphop yhdistyivät. Bassoa julkaisee helsinkiläinen Oy Bassomedia Ltd.

JÄNKÄ

Jänkä, lappilainen kulttuurilehti, on ilmestynyt vuodesta 2005 kahdesta neljään numeroa vuodessa. Sitä julkaisee Jänkä RY. Käytännössä neljä lappilaista naista kokoaa lehden keittiön pöydän ääressä. Lehti on kuitenkin kaikkea muuta kuin kotikutoinen.

Jänkä on ulkoasultaan ilmava ja avara ja sen sisältö kukkii lappilaista elämää, sen nykyisyyttä ja perinteitä. Jänkä ei ole paikallinen, se ei tarjoa ulkopuoliselle lappilaista kulttuuria maakuntahengellä ryyditettynä ja lappilaista elämää eksoottisena tirkistelykohteena. Se kertoo siitä, mitä tapahtuu nyt, minkälaista on 2000-luvun elämä, jossa paikalliset ja globaalit kulttuurivirtaukset kietoutuvat toisiinsa, tulevat näkyviksi ja muuttuvat myös tunnistamattomiksi.

Lehden sisältö on joskus löyhästi teemoitettu esimerkiksi yhteisöllisyyden tai Eu:n ympärille, mutta näkökulma on aina kokemuksesta ja nähdystä lähtevä eikä ulkoa tuotu. Jänkä ei ole erikoistunut jollekin kulttuurin alueelle; se ei katso ylhäältä kulttuurin kenttää, mutta ei myöskään kurnuta sammakkoperspektiivistä paikallista näkökulmaa; se ei tee eroa korkeakulttuurin ja populaarikulttuurin välille; sitä ei hallitse erottelu ammattimaiseen taiteen tekemiseen ja maallikkojen puuhasteluun, nuoriin ja vanhoihin, nykyiseen ja tulevaan. Kaikki ne kohtaavat Jänkä-lehden sivuilla, sen tarjoamassa yhteisessä tilassa. Niistä muodostuu elävä ja käsin kosketeltava kuva nykylappilaisesta kulttuurista ja elämästä.

Lisätietoja:
- ylitarkastaja Laura Mäkelä, puh. 0295 3 30222

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki jakaa kulttuurilehtien laatupalkinnot tiistaina 2.10.2012 kello 11.30 Valtioneuvoston juhlahuoneisto, Eteläesplanadi 6, Helsinki
Paavo Arhinmäki