Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Finlands Unesco-kommission tillsattes för en fyraårsperiod

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 30.12.2014 14.05
Pressmeddelande -

Statsrådet utsåg på tisdagen medlemmarna i Finlands Unesco-kommission för fyraårsperioden 1.1.2015–3 1.12.2018.

Ordförande för kommissionen är riksdagsledamot Jutta Urpilainen. Övriga ledamöter är generalsekreterare Reetta Kettunen, verkställande direktör Gunvor Kronman, chefdirektör Päivi Kärkkäinen, verksamhetsledare Helena Laukko, chefen för internationella ärenden Jarkko Lehikoinen, ansvarig chefredaktör Kaius Niemi, generaldirektör Jussi Nuorteva, direktör Pasi Saukkonen, professor Hannu Savolainen, generalsekreterare Päivi Tikka och undervisningsrådet Kristiina Volmari. Undervisnings- och kulturministeriet ansvarar för Unesco-kommissionens sekretariat. Som kommissionens generalsekreterare tjänstgör kulturrådet Zabrina Holmström.

Finlands Unesco-kommission är ett nationellt rådgivande sakkunnigorgan och ett samarbetsorgan i frågor som hör till Unescos verksamhet och kommissionen biträder speciellt undervisnings- och kulturministeriet i skötseln av förbindelserna mellan Finland och Unesco. Kommissionens primära uppgift är att för undervisnings- och kulturministeriet och statsrådet avge utlåtanden om bl.a. beslut och rekommendationer av Unescos generalförsamlingar och förvaltningsorgan samt av andra internationella sakkunnigmöten som Unesco anordnar. Till uppgiften hör att påverka och delta i beredningen av programärenden. Kommissionens andra uppgiftär att göra Unescos syften och verksamhet kända i Finland.

Enligt förordningen om kommissionen kan den konstituera sig på sådant sätt som är ändamålsenligt med hänsyn till dess arbetsuppgifter samt Unescos program och verksamhetsområden. Den kan utgående från sina olika verksamhetsmodeller enligt behov bedriva samarbete t.ex. på ad hoc-basis kring centrala teman. Kommissionen har rätt att konsultera sakkunniga som inte hör till kommissionen.

Unesco är den enda organisationen inom FN som har ett nätverk av nationella kommissioner som stöd. De nationella kommissionernas ställning har legitimerats i Unescos stadga.

-- -- --
Ytterligare information:
-kulturrådet Zabrina Holmström, tfn 0295 3 30114 (efter den 8 januari)
-regeringsrådet Satu Paasilehto, tfn 0295 3 30240
-specialsakkunnig Hannu Vainonen, tfn 0295 3 30323

Internet:

http://www.minedu.fi/OPM/Kansainvaeliset_asiat/kansainvaeliset_jaerjestoet/unesco/suomen_unesco-toimikunta/index.html?lang=sv
www.unesco.org/
 
Sivun alkuun