Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Rekommendationerna för fysisk aktivitet ses över

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 26.11.2020 10.01 | Publicerad på svenska 26.11.2020 kl. 16.48
Nyhet

Rekommendationerna för fysisk aktivitet, dvs. hur mycket man bör röra på sig, sammanfattar den mängd aktivitet som behövs med tanke på hälsan och välbefinnandet. Världshälsoorganisationen WHO publicerar 26.11 nya rekommendationer för fysisk aktivitet för olika befolkningsgrupper. De tidigare rekommendationerna är tio år gamla.

– Det centrala innehållet i den nya rekommendationen stöder sig fortfarande på aktivitet av måttlig och hög intensitet  och muskelstärkande fysisk aktivitet, och utöver det har man lagt till en rekommendation om fler lättare aktiviteter under dagens lopp och vikten av att ta pauser från monotont, statiskt arbete, konstaterar sektorchef Katja Borodulin (Äldreinstitutet/Institutet för hälsa och välfärd), som deltagit i utarbetandet av de nya rekommendationerna.

I Finland offentliggjordes WHO:s nya rekommendationer för vuxna och äldre under ledning av UKK-institutet i oktober 2019. Nya rekommendationer för fysisk aktivitet för barn och unga utarbetas som bäst. Arbetet utförs i en arbetsgrupp som tillsatts av idrottspolitiska samordningsorganet i samarbete med forskare, forskningsinstitut och olika aktörer på området. 

Ordförande för arbetsgruppen är Minttu Korsber,g generalsekreterare för Statens idrottsråd (UKM) och beredare Arja Sääkslahti, biträdande professor i idrottspedagogik vid Jyväskylä universitet, forskningsdirektör Tuija Tammelin vid forskningscentret LIKES samt direktör Tommi Vasankari vid UKK-institutet.

Som grund för arbetet med de nationella rekommendationerna används kunskapsunderlaget i form av WHO:s (2020) och Förenta staternas social- och hälsovårdsministeriums (2018) rekommendationer för fysisk aktivitet, som utökats med inhemska forskningsrön och med beaktande av nationella särdrag i verksamhetsmiljön. Endast cirka en tredjedel av alla barn, unga och vuxna i Finland, och bara en bråkdel av alla äldre rör på sig i enlighet med rekommendationerna.

– I enlighet med regeringsprogrammet för Sanna Marin är målet att den totala fysiska aktiviteten ökar i alla befolkningsgrupper. De internationella och nationella rekommendationerna är viktiga verktyg för att vägleda folk så de rör på sig tillräckligt och för att de som arbetar inom motion och idrott ska kunna vägleda dem, konstaterar Esko Ranto, överdirektör för undervisnings- och kulturministeriets ungdoms- och idrottspolitiska avdelning (ordförande för idrottspolitiska samarbetsorganet).

Rekommendationerna för fysisk aktivitet är också ett viktigt verktyg för att kommunicera om den mängd fysisk aktivitet som rekommenderas med tanke på den personliga hälsan och välbefinnandet. Rekommendationen gör det lättare att ta upp frågan inom hälso- och sjukvården. Dessutom kan den utnyttjas för att utveckla en aktivare småbarnspedagogisk, skol-, studie- och arbetsdag samt seniortjänster. Rekommendationerna kan också utnyttjas i samhällsplaneringen, eftersom livsmiljön har en central inverkan på befolkningens fysiska aktivitet.  

Länkar till andra sidor

Offentliggörande av WHO:s rekommendationer
Motionsrekommendatíon för vuxna och för äldre (på finska)
Idrottspolitiska samarbetsorganet

Mer information

Päivi Aalto-Nevalainen, kulturråd, UKM/ansvarsområdet för idrott, tfn 0295 330 054
frågor som gäller en motionsinriktad livsstil, samordnare på nationell nivå för Finland för hälsomotion inom EU

Minttu Korsberg, generalsekreterare, statens idrottsråd, tfn 0295 330 018
ordförande, arbetsgruppen för rekommendationer för barns och ungas fysiska aktivitet

 
Sivun alkuun