Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media
Valikko

Hyvinvointia ja elämänhallintataitoja edistävä ohjelma lukioille ja ammatilliseen koulutukseen

Opetus- ja kulttuuriministeriö 24.6.2013 12.26
Uutinen

Opetus- ja kulttuuriministeriön käynnistää toimenpideohjelman, jonka tavoitteena on mm. edistää nuorten hyvinvointia ja elämänhallintataitoja sekä vähentää kiusaamista lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa. Yhteisrahoitteisen ohjelmakokonaisuuden kehittäjää haetaan tarjouskilpailulla.

Siirtymä perusopetuksesta toisen asteen koulutukseen on nuorelle haastava elämänvaihe. Kouluterveyskyselyn mukaan mm. koulu-uupumus, masentuneisuus ja yksinäisyys ovat hälyttävän tavallisia ongelmia opiskelijoilla.

Ministeriön tavoitteena on kehittää nuorten psykososiaalista hyvinvointia, elämänhallintataitoja sekä kiusaamista vähentävä, tutkimustietoon perustuva ohjelma ja vakiinnuttaa se toisen asteen oppilaitosten käyttöön. Ennen ohjelman laajaa levittämistä sen vaikuttavuutta tutkitaan.

Toimenpideohjelmalla tuetaan myös parhaillaan eduskuntakäsittelyssä olevan uuden opiskelijahuoltolain toimeenpanoa. Lain keskeisenä tavoitteena on laajentaa opiskelijahuollon palvelut toiselle asteelle, vahvistaa yhteisöllistä opiskelijahuoltoa, vahvistaa opiskeluhuollon toteuttamista ja johtamista toiminnallisena kokonaisuutena ja monialaisena yhteistyönä. Lisäksi tavoitteena on tarjota oppilaille ja opiskelijoille matalan kynnyksen tukea sekä helpottaa opettajan työtä.

Toteuttajaa haetaan tarjouskilpailulla

Toimenpideohjelma tulee tarjota kaikille toisen asteen oppilaitoksille arviolta vuoden 2018 loppuun mennessä niin, että oppilaitokset voivat ottaa sen maksutta käyttöönsä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö valitsee tarjouskilpailulla toimenpideohjelman kehittäjän. Tarkoituksena on, että ministeriön lisäksi myös kehittämisestä vastaava taho osallistuu hankkeen kustannuksiin.

Tarjouspyyntö (pdf) on saatavilla opetus- ja kulttuuriministeriön internet-sivulla

Tarjoukset tulee jättää 2.8.2013 mennessä.

Palaa sivun alkuun