Hyppää sisältöön

Koronaepidemian vaikutusten tasoittamiseen varhaiskasvatuksessa sekä esi- ja perusopetuksessa 58 miljoonaa

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 26.10.2022 9.24
Tiedote

Opetusministeri Li Andersson on myöntänyt lähes 58 miljoonaa euroa valtionavustusta koronaepidemian vaikutusten tasoittamiseen varhaiskasvatuksessa sekä esi- ja perusopetuksessa. Avustus on tarkoitettu lasten ja oppilaiden kehityksen, oppimisen ja hyvinvoinnin tukemiseen.

Avustusta myönnettiin 298 varhaiskasvatuksen ja esi- ja perusopetuksen järjestäjälle yhteensä 57 986 689 euroa. Avustus on tarkoitettu käytettäväksi loppuvuoden 2022 ja vuosien 2023 - 2024 aikana 31.7.2024 mennessä. 

-Korona-ajan tuottamaa oppimis- ja hyvinvointivajetta tullaan korjaamaan vielä vuosien ajan. Tällä avustuksella parannamme oppimisen ja hyvinvoinnin edellytyksiä kouluissa ja päiväkodeissa. Jokaisella lapsella on oikeus oppia ja voida hyvin, opetusministeri Li Andersson sanoo.

Avustuksen erityisenä tavoitteena on varmistaa edellytykset tukea heikommassa asemassa olevien, erityisen ja tehostetun tuen piirissä olevien, vieraskielisten ja maahanmuuttotaustaisten lasten ja oppilaiden oppimista ja kehitystä. Lisäksi tuetaan niitä lapsia ja nuoria, joiden syrjäytymisen riskiä koronaepidemian pitkittyminen on erityisesti lisännyt ja ehkäistään koulupoissaoloja ja koulupudokkuutta.

Avustusta varhaiskasvatukseen ovat saaneet kunnat ja kuntayhtymät, jotka järjestävät varhaiskasvatusta. Kunnat ovat voineet sisällyttää yksityiset varhaiskasvatuksen palveluntuottajat hakemukseensa.

Esi- ja perusopetuksen avustusta ovat saaneet kunnat ja kuntayhtymät sekä yksityiset yhteisöt, joilla on esi- ja perusopetuksen järjestämislupa. Kunnat ovat voineet sisällyttää niiden alueella toimivan harjoittelukoulun hakemukseensa.

Ennen nyt jaettavaa avustusta vuosina 2020–2021 on jaettu korona-avustusta varhaiskasvatukseen sekä esi- ja perusopetukseen yhteensä noin 124 miljoonaa euroa. Avustuksen saajilta saadun palautteen mukaan lisäresursseilla on koettu olleen merkittävää vaikutusta lasten ja nuorten kehityksen, oppimisen ja hyvinvoinnin tukemiseksi koronaepidemian aikana. Avustusta käytetään esimerkiksi erityisopettajien, resurssiopettajien, lastenhoitajien sekä koulunkäynninohjaajien palkkaamiseen.

Hallitus linjasi avustuksesta vuoden 2022 toisessa lisätalousarviossa.

Myönnetyt avustukset

Hakutiedote (11.8.2022) 

Lisätietoja:

  • Opetusneuvos Mika Puukko p. 02953 30032
  • opetusneuvos Mervi Eskelinen, puh. 02953 30160
Koulutus Li Andersson Varhaiskasvatus Yleissivistävä koulutus
Sivun alkuun