Hyppää sisältöön

Lapsenpäivä-palkinnot Turun Nuorelle Teatterille ja Race Horse Companylle

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 20.11.2023 11.24
Tiedote
Ministeri Multala palkituidan kanssa.
Palkinnot jakoi tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala maanantaina Helsingissä.

Tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala on myöntänyt Lapsenpäivä-palkinnon Turun Nuori Teatteri - Åbo Unga Teater ry:lle ja Race Horse Company:lle. Molemmat palkitut saivat 9 000 euroa.

- Meidän aikuisten tehtävänä on vahvistaa lasten ja nuorten uskoa tulevaisuuteen. Näin Lapsen oikeuksien päivänä haluan korostaa, että lasten oikeudet ovat meidän aikuisten velvollisuuksia. Yhteiskunnallinen epävakaus edellyttää meiltä aikuisilta sitä, että olemme aiempaa kiinnostuneempia siitä, miten meidän lapset ja nuoret voivat ja jaksavat. Tässä ajassa mielekkään harrastuksen löytäminen on entistäkin tärkeämpää, toteaa ministeri Sari Multala

Lapsenpäivä-palkinto myönnetään vuosittain yhteisölle lasten taideharrastuksen ja -kasvatuksen eteen tehdystä merkittävästä työstä tai saavutuksesta. Tänä vuonna palkinnon saivat Turun Nuori Teatteri - Åbo Unga Teater ry ja Race Horse Company. Turun Nuori Teatteri palkittiin työtä lasten teatteriharrastuksen ja -kasvatuksen eteen. Race Horse Company sai palkinnon saavutuksesta innostaa lapsia nykysirkuksella.

Turun Nuori Teatteri - Åbo Unga Teater ry

Turun Nuori Teatteri on ammattijohtoinen kaksikielinen harrastajateatteri. Teatteri on perustettu vuonna 1972 edistämään lasten luovaa toimintaa Turun alueella. Teatterin toimintaan osallistuu 350 lasta ja nuorta. Teatteri antaa taiteen perusopetusta ja sillä on vilkas esitystoiminta. Teatteritaiteen perusopetus alkoi vuonna 1996.

Teatteri korostaa laadukasta opetusta ja lasten kuuntelemista. Se myös haluaa ylläpitää avointa suhdetta lapsiin ja nuoriin, pysyä ajan hermolla ja seurata nuorten maailmaa. Tavoitteissa korostuu jokaisen lapsen ja nuoren ainutlaatuisuus ja rajattomat mahdollisuudet taiteen tekemiseen hyvässä ilmapiirissä.

Race Horse Company

Race Horse Company on kehittänyt toimintamalliin, johon kuuluu ennakkotehtävät eli temppuharjoituksia ja tietoa sirkuksesta taiteenalana lapsille päiväkodissa tai koulussa, nykysirkusesitys ja pitkä keskustelu lasten kanssa esityksen jälkeen - perinteisen palautelomakkeen lisäksi. Toimintamalli on vapaasti muiden toimijoiden hyödynnettävissä.

Sirkusryhmällä on kolme lastennykysirkusesitystä, joista uusin on ”Chevalier -Keppihevossirkus”. Race Horse Company tekee nykysirkusta myös yläkoululaisille ja on mukana Taidetestaajien ohjelmistossa. Race Horse Companyn lastennykysirkusesitykset ja niiden oheistoiminta ovat maamme innovatiivista lastenkulttuuria parhaimmillaan. Palkinnolla kannustetaan Race Horse Companya jatkamaan työtään lasten ja nuorten parissa. 

Lapsenpäivä-palkintoa on myönnetty vuodesta 1999 lähtien.

Lisätietoja: neuvotteleva virkamies Iina Berden, OKM, p. 0295 330 069

Valokuvia tilaisuudesta.