Hyppää sisältöön

Ministeri Bergqvist lapsen oikeuksien päivänä: nuorten vaikuttamismahdollisuuksia vahvistettava

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 20.11.2023 15.02
Tiedote

Tänään vietetään kansainvälistä lapsen oikeuksien päivää. Liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvistin mukaan nuorille tulisi luoda paikkoja vaikuttaa.

20.11. vietetään maailman laajimmin ratifioidun ihmisoikeussopimuksen, YK:n lapsen oikeuksien yleissopimuksen, allekirjoituksen vuosipäivää. Tämän vuoden lapsen oikeuksien päivän ja viikon teemana on oikeus hyvinvointiin.

Liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvistin mukaan keskeistä lasten ja nuorten hyvinvoinnin ylläpitämisessä ja sen parantamisessa on heidän vaikuttamismahdollisuuksiensa vahvistaminen.

Bergqvistin mukaan päättäjillä on erityinen vastuu kuunnella nuorten viestejä ja velvollisuus osallistaa nuoria päätöksentekoon. Osallistumisväylät pitäisi kuitenkin luoda nuorten ehdoilla.

”Yhtenä konkreettisena työkaluna nuorten kuulemisen rakenteiden vahvistamiseen on esimerkiksi Viron malli. Virossa on suunnitteilla perustaa kaikkiin nuorten kannalta keskeisiin ministeriöihin nuorten osallisuutta vahvistava ryhmä”, Bergqvist sanoo.

Hallitusohjelman mukaan kokonaisvastuu nuorten hyvinvointityön johtamisesta keskitetään tällä hallituskaudella opetus- ja kulttuuriministeriöön. Asiat käsitellään yhteistyössä useiden ministeriöiden välillä.

Ministeri Bergqvist nostaa esiin myös liikuntamahdollisuuksien vaikutuksen lasten ja nuorten hyvinvointiin. Hallitusohjelmassa turvataan jokaiselle lapselle ja nuorelle mahdollisuus vähintään yhteen mieluisaan harrastukseen. Lasten ja nuorten harrastamisen kokonaisuutta kehitetään yhteistyössä harrastustoimijoiden kanssa. 

”Jatkamme tässä hallitusohjelmassa myös niin sanottua harrastamisen Suomen mallia, joka tarkoittaa muun muassa sitä, että koulupäivän yhteydessä järjestetään maksuttomia harrastuksia. Liikunnalla on keskeinen merkitys kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille. Huolestuttavaa on, että lapsista ja nuorista vain joka kolmas liikkuu terveytensä kannalta riittävästi. Suomi Liikkeelle -ohjelman kautta hallitus tavoittelee lasten ja nuorten liikunnan lisäämistä”, Bergqvist sanoo.