Hyppää sisältöön

Ministeri Bergqvist vieraili Euroopan neuvostossa Strasbourgissa

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 31.5.2024 13.07
Uutinen

Liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist vieraili 30.5. – 31.5. Euroopan neuvoston kutsusta Euroopan neuvostossa Strasbourgissa. Agendalla oli mm. miten ihmisoikeus-, demokratia- ja oikeusvaltioarvoja edistetään liikunnassa ja sen avulla.

Matkan aikana ministeri osallistui Euroopan neuvoston urheilun laajennetun osittaiskomitean (EPAS) hallintoneuvoston kokoukseen. Ministeri Bergqvist puhui erityisesti Eurooppalaisen urheilun peruskirjan toimeenpanoon liittyvässä keskustelussa yhdessä Euroopan neuvoston apulaispääsihteeri Bjørn Bergen kanssa. 

Eurooppalainen urheilun peruskirja ohjaa jäsenmaita suunnittelemaan ja toimeenpanemaan liikuntapolitiikkaa, jolla on vahva eettinen arvopohja ja linjaa, miten ihmisoikeus-, demokratia- ja oikeusvaltioarvoja edistetään liikunnassa ja sen avulla. Euroopan neuvoston seurantaryhmä vieraili Suomessa huhtikuussa arvioimassa peruskirjan toimeenpanoa Suomessa ja raportoi vuoden loppuun mennessä. 

- Vahva eettinen arvopohja on suomalaisen liikuntapolitiikan ytimessä ja tätä on huomattu ja arvostetaan myös maailmalla. Oli hienoa saada kutsun Euroopan neuvostoon esittelemään työtämme. Työ ihmisoikeuksien eteen urheilussa on jatkettava määrätietoisesti, toteaa ministeri Bergqvist.

Ministeri vieraili matkansa aikana myös Euroopan neuvoston nuorisokeskuksessa ja kävi keskusteluja Euroopan neuvoston urheilu- ja nuorisoalan virkamiesten ja valtuuskuntien edustajien kanssa. 
---
Vuonna 1949 perustettu Euroopan neuvosto on hallitusten välinen järjestö, jonka tavoitteena on ihmisoikeuksien, demokratian ja oikeusvaltiokehityksen edistäminen. Tärkeimpinä keinoina tavoitteiden edistämisessä ovat sitovat sopimukset ml. Euroopan ihmisoikeussopimus sekä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuomiot ja niiden täytäntöönpanon valvonta. Euroopan neuvoston urheilualan yhteistyöhön kuuluvat myös kolmen urheilualan yleissopimus (Antidopingyleissopimus, urheilukilpailujen manipulaation vastainen yleissopimus ja nk. Katsomoturvallisuussopimus).