Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Ministeri Kurvinen Venetsian taidebiennaalissa: Taide ja kulttuuri vahvistavat solidaarisuutta

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 21.4.2022 10.15
Uutinen

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen vierailee parhaillaan Venetsian 59. kansainvälisessä taidebiennaalissa. Ministeri Kurvinen avasi keskiviikkona 20.4. Suomen paviljongin näyttelyn, jossa nähdään taiteilija Pilvi Takalan teoksen ”Close Watch” ensiesitys.

”Koko taide- ja kulttuurimaailmaa koetelleiden koronavuosien jälkeen on erinomaista, että kansainväliset kokoontumiset taiteen äärellä ovat jälleen mahdollisia. Suomen paviljongin näyttely on hieno osoitus siitä, miten taiteen kautta arkiset asiat voivat yhtäkkiä näyttäytyä aivan erilaisina”, sanoo tiede- ja kulttuuriministeri Kurvinen. ”Näkyvyys Venetsian biennaalin kaltaisessa suurtapahtumassa tuo kansainvälistä nostetta vaikuttavalle suomalaiselle nykytaiteelle”.

”Close Watch” on monikanavainen videoteos. Se pohjautuu Takalan kokemuksiin turvallisuusalalta, jossa hän työskenteli peiteroolissa järjestyksenvalvojana. Teos tarkastelee turvallisuutta sekä käsitteenä että toimialana ja tutkii niiden kautta julkista tilaa ja siinä suvaittavaa käytöstä. 

Ministerin matkaohjelmassa vierailut Pohjoismaiden, Viron ja Ukrainan paviljongeissa

Ministeri osallistuu myös pohjoismaisen paviljongin avajaisiin. Norjan koordinoima pohjoismainen paviljonki muuttuu tänä vuonna Saamen paviljongiksi. Näyttelyssä ”The Sàmi Pavilion” nähdään Pauliina Feodoroffin, Máret Ánne Saran ja Anders Sunnan teoksia. Ministeri tutustuu myös esimerkiksi Viron paviljonkiin sekä vierailee Ukrainan paviljongissa.  

”Kansainvälistä yhteistyötä ja solidaarisuutta tarvitaan juuri nyt erityisen paljon. Taiteella on tässä paljon annettavaa sen mahdollistamien kohtaamisten ja keskustelujen sekä vaikeidenkin aiheiden käsittelyn kautta”, ministeri toteaa.

Venetsian taidebiennaali on maailman vanhin nykytaiteen biennaali. Biennaali järjestetään joka toinen vuosi, ja se kokoaa yhteen useiden eri maiden näyttelyitä Giardinin biennaalipuistoon. Vuonna 2022 biennaaliin osallistuu 80 maata. Biennaali on avoinna yleisölle 23.4.-27.11.2022.
Suomen paviljongin näyttelyn tilaajana ja tuottajana toimii Frame Contemporary Art Finland ja kuraattorina Christina Li. 

Lisätietoja:

ministerin erityisavustaja Klaara Tapper, p. 050 566 7106
asiantuntija Emma Harju, p. 050 440 1063

Antti Kurvinen Kulttuuri
 
Sivun alkuun