Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Opetusministeri Henriksson: Ammatillisesta koulutuksesta on työllistyttävä nykyistä paremmin

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 14.11.2023 15.24
Tiedote
Laura Kotila / VNK

Opetusministeri Anna-Maja Henriksson korostaa, että ammatillisella koulutuksella on erittäin tärkeä rooli koulutusjärjestelmässämme ja yhteiskunnassamme laajemminkin. Suomen julkisessa taloudessa on kuitenkin merkittäviä ongelmia, mikä edellyttää muun muassa korkeaa työllisyyttä ja panostuksia työn laatuun. Ministeri puhui 14.11. valtakunnallisessa ammatillisen koulutuksen seminaarissa Kotkassa.

– Ammatillisen perustutkinnon suorittaneiden työllistymisen pitäisi olla paremmalla tasolla kuin se nyt on. Tämä koskee niin nuoria kuin aikuisia opiskelijoita. Alakohtaiset erot ovat suuria. Korjaavien toimenpiteiden pitää puuttua ongelmiin ja kannustaa jatkamaan hyvää toimintaa niillä koulutusaloilla, joilla asiat ovat jo nyt paremmin, opetusministeri Henriksson sanoo. 

Henriksson korostaa, että on varmistuttava siitä, että ammatillisen koulutuksen rahoitus kohdistuu opiskelijoiden ja työelämän tarpeiden mukaisesti.

– Joudumme kysymään itseltämme, mitä meidän pitää tehdä toisin, jotta tilanne muuttuisi parempaan suuntaan. Kutsun kaikki ammatillisen koulutuksen toimijat yhteiseen pohdintaan näihin haasteisiin vastaamiseksi. Meidän on kriittisesti tarkasteltava sitä, miten ammatillisen koulutuksen eri alat painottuvat ja ehkä myös sitä, millaisia opintojaksoja eri opiskelijaryhmille tarjotaan, Henriksson sanoo.

Hallitusohjelmassa kiinnitetään huomiota toiminnan ohjauksen uudistamiseen siten, että jatkossakin ammattikoulutuksen vaikuttavuus ja työllistävyys parantuvat. 

– Toiminnan ohjauksen lisäksi olemme uudistamassa rahoitusjärjestelmää. Tavoitteena on, että rahoitus kannustaisi koulutuksen ripeään läpäisyyn ja siihen, että koulutus mahdollisimman hyvin vastaisi opiskelijaksi hakeutuvan tarpeita. Etsimme keinoja, joilla rahoitus kannustaisi tarjoamaan tutkintoa lyhyempiä jaksoja niille työikäisille, joiden osaamisen päivittäminen tai uuden oppiminen ei edellytä kokonaisen tutkinnon suorittamista. Hallitusohjelman mukaisesti rahoitusjärjestelmään tuodaan myös enemmän kannusteita opintosuorituksiin ja parempaan työllistymiseen, Henriksson kertaa.

Valmistelutyötä tehdään tällä hetkellä virkamiestyöryhmässä, jonka tukena on keskeisistä sidosryhmistä muodostuva seurantaryhmä. Hallituksen tavoitteena on, että hallitusohjelman keskeiset tavoitteet on tehty puoliväliriiheen mennessä vuonna 2025.

Opetusministeri Henriksson piti tiistaina 14.11.2023 puheen Kotkassa järjestettävässä valtakunnallisessa ammatillisen koulutuksen seminaarissa. Ministeri osallistui seminaariin etäyhteydellä pakottavan esteen vuoksi. Opetusministeri Henrikssonin puhe on luettavissa kokonaisuudessaan täällä.

Lisätietoja: Erityisavustaja Alexander Junell, p. 0295 330 055
 

Ammatillinen koulutus Koulutus
 
Sivun alkuun