Hyppää sisältöön

Opiskelijat palautetaan opintotuen asumislisän piiriin

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 10.10.2024 13.55
Tiedote

Opintotukilakia ja lakia yleisestä asumistuesta muutetaan. Vuonna 2017 asumistukeen siirtyneet muut kuin lasta huoltavat opiskelijat palautetaan opintotuen asumislisän piiriin. Asumislisä on yksilöllinen, ja sen määrään vaikuttavat vain tuen saajan omat tulot.

Asumislisän määrä olisi enintään 80 prosenttia kuukausivuokrasta, käyttövastikkeesta taikka niihin rinnastettavista vuokrasopimuksen tai asumisoikeussopimuksen mukaisista kiinteän suuruisista kuukausittaisista asumismenoista. Asumislisässä huomioitaisiin alueelliset asumiskustannusten erot, ja enimmäisasumismenorajat määräytyisivät kuntaryhmittäin. Kuntaryhmät olisivat samat kuin yleisessä asumistuessa.

Uudistuksen myötä suurin osa, arviolta 208 500, yleisen asumistuen piirissä olevista opiskelijoista siirtyisi opintotuen asumislisän piiriin.  Järjestelmien välisten erojen vuoksi opiskelijoiden asumisen tuen tasossa voi tapahtua merkittäviäkin muutoksia. Opintotuen asumislisän tulorajat olisivat korkeammat kuin yleisen asumistuen tulorajat ovat, eivätkä saman asunnon muiden asukkaiden tulot vaikuttaisi asumislisän määrään.

– Muutokset helpottavat opiskelijan tulojen suunnittelua vuoden aikana, jolloin opiskelijan tarvitsee noudattaa vain yhtä tulorajaa. Työnteko tulisi aina olla kannattavaa, jos sitä halutaan ja pystytään tekemään. Jatkossa asumislisä on myös yksilöllistä, mikä on merkittävä parannus nykymalliin, liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist sanoo.

Uudistuksen myötä valtion asumislisämenot kasvavat ja yleisen asumistuen menot vähenevät siten, että nettosäästö on vuoteen 2028 mennessä 57 miljoonaan euroa.

Esitys liittyy valtion vuotta 2025 koskevaan talousarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä. Uudistus liittyy hallitusohjelmaan, jonka mukaan yleisen asumistuen rinnalle kehitetään yhteisasumista suosiva ja taloudellisesti houkutteleva vaihtoehto.

Ehdotetut lait on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.8.2025.

Kysymyksiä ja vastauksia asumislisän piiriin siirtymisestä ministeriön verkkosivuilla.

Lisätietoja: neuvotteleva virkamies Virpi Hiltunen, p. 0295 330 110