Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Utvecklings- och sysselsättningsstöd för föreningar

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 3.11.2014 14.41
Nyhet

Föreningsstödet är avsett för att utveckla idrotts- och motionsföreningarnas grundläggande verksamhet. Med hjälp av föreningsstödet stärks föreningsverksamhetens kvalitet och den grundläggande verksamheten utvecklas och förnyas. Dessutom skapas ekonomiska förutsättningar särskilt för barn och unga att idka motion och idrott. Föreningsstödet bidrar till att stärka gemenskapskänslan och stöder föreningarnas frivilligarbete. Med hjälp av föreningsstödet främjas mångsidig medborgarverksamhet inom motion och idrott.


Syftet med föreningsstödet är att främja tillägnandet av en motions- och idrottsinriktad livsstil genom ledd föreningsverksamhet. Med hjälp av stödet kan man också främja motion och idrott för hela familjen. Föräldrarna är barnens viktigaste förebilder i fråga om hur barnet förhåller sig till motion och idrott och hur barnet tar till sig en rörlig livsstil.

I statsbudgeten för 2015 har man reserverat ett särskilt engångsanslag för motions- och idrottsprojekt som främjar sysselsättning. Motions- och idrottsföreningar kan ansöka om understödet.

Närmare anvisningar, kriterier och blanketter för såväl utvecklingsstödet för föreningsverksamhet som för projekt som stöder sysselsättning har nu publicerats på ministeriets webbplats. Ansökningstiden för bägge understöden går ut 12.12.2014. 2015 beviljas 4,5 miljoner euro i föreningsunderstöd ur tipsmedel och högst 550 000 euro i sysselsättningsunderstöd, såvida riksdagen godkänner budgetpropositionen för nästa år.

2013 delade undervisnings- och kulturministeriet ut 3,8 miljoner euro i föreningsunderstöd till 309 olika projekt och 2014 5 miljoner euro till 378 projekt.


Ytterligare information:
- avdelningssekreterare Päivi Wathén, tfn 0295 330 341
- överinspektör Sari Virta, tfn 0295 3 30377

 
Sivun alkuun