Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media

Suomalaisen tieteen huipuille rahoitusta – kaksi tutkimuksen lippulaivaa valittiin

Opetus- ja kulttuuriministeriö
18.4.2018 15.40
Tiedote

Suomen Akatemia valitsi keskiviikkona kaksi tutkimuksen huippua rahoitettavaksi uudesta lippulaivaohjelmasta. Valitut keskittymät ovat Competence Center for the Materials Bioeconomy: A Flagship for our Sustainable Future (Aalto-yliopisto, VTT) ja 6G-Enabled Wireless Smart Society & Ecosystem (Oulun yliopisto).

Valinnan teki Suomen Akatemia hyödyntäen kotimaisten ja kansainvälisten asiantuntijoiden arvioita tieteellisestä tasosta ja vaikuttavuudesta. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen on tyytyväinen, että hallitus on lisännyt resursseja Suomen Akatemialle tieteen huippujen vahvistamiseen. Hän pitää tärkeänä, että valinnat tehdään laadun, tieteellisten ansioiden ja vertaisarviointien pohjalta.

– Suomi pärjää kansainvälisessä osaajakilpailussa olemalla vetovoimainen tiedemaa, jossa panostetaan laatuun. Hallitus päätti puolivälitarkastelussa lisätä rahoitusta suomalaiseen huippututkimukseen ja tieteen edistämiseen.  Lippulaivaohjelma tuli uutena rahoitusmuotona tukemaan näitä tavoitteita. Suomen Akatemialle varattiin uusi 50 miljoonan euron valtuus, jolla lippulaivaohjelma on käynnistetty, opetusministeri sanoo.

– Lippulaivaohjelman ajatuksena on rahoittaa tieteeseen perustuvia osaamiskeskittymiä. Ohjelmasta tuetaan tieteellisesti korkeatasoista tutkimusta, joka on alansa kansainvälisessä kärjessä. Siinä etsitään myös yhteiskunnallista vaikuttavuutta ja yhteistyötä elinkeinoelämän ja muun yhteiskunnan kanssa. Tämä oli keskeinen tavoite, kun hallitus päätti rahoituksesta, opetusministeri sanoo.

Lippulaiva on laadukkaasti, joustavasti ja vaikuttavasti toimiva osaamiskeskittymä, jossa on samanaikaisesti meneillään useita eri hankkeita ja muita toimintoja. Lippulaivarahoituksen saamisen ehtona on isäntäorganisaation vahva sitoutuminen myös omia resursseja kohdentaen.

– Lippulaivat tukevat korkeakoulujemme profiloitumista valitsemilleen kärkialoille. Onnittelen valittuja lippulaivarahoituksen saajia ja toivotan menestystä suomalaisen huippututkimuksen ja yhteistyön suunnannäyttäjinä! Suomen Akatemia on käynnistämässä seuraavan rahoitushaun heti toukokuussa, opetusministeri sanoo.

Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä korkeakoulujen ja tiedelaitosten yhteinen korkeakoulutuksen ja tutkimuksen visio 2030 julkistettiin syksyllä 2017.  Vision mukaan Suomen menestymisen strategia on olla osaavin kansakunta. Suomi voi menestyä globalisaatiossa vain hyödyntämällä rohkeasti maailman muutosvoimia. Tämä edellyttää kansantalouden kokoon nähden merkittäviä investointeja tietoon ja osaamiseen. Laadukkaat tutkimus- ja kehitysympäristöt ja osaamisen ekosysteemit tukevat tutkimusta ja oppimista sekä elinkeinoelämää ja yhteiskuntaa ja houkuttelevat osaajia Suomeen sekä yritysten että korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten palvelukseen.

 – –

Keskiviikkona 2.5.2018 klo 12-14 järjestetään tilaisuus, jossa esitellään lippulaivaohjelman tavoitteita ja ensimmäisten valittujen lippulaivojen toimintaa. Kutsu tilaisuuteen tiedotusvälineille ja sidosryhmille lähetetään erikseen.

Lisätietoja:

- Suomen Akatemian tiedote (18.4.2018)

- opetusministerin erityisavustaja Heikki Kuutti Uusitalo, puh. 050 302 8246

Korkeakoulutus ja tiede Koulutus Sanni Grahn-Laasonen Tiede
Sivun alkuun