Hyppää sisältöön

Suomen Akatemian tutkimusinfrastruktuurikomitean arviointi valmistui

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 10.3.2023 10.38
Uutinen

Opetus- ja kulttuuriministeriön tilaamassa arvioinnissa tarkasteltiin, miten Suomen Akatemian tutkimusinfrastruktuurikomitean tehtävät, toiminta ja rahoitus ovat vastanneet TKI-järjestelmän strategisiin kehittämistarpeisiin. Arviointi kohdistui tutkimusinfrastruktuurikomitean toimintaan koko sen elinkaaren ajalta vuodesta 2014 nykypäivään painottaen viimeisen neljän vuoden ajanjaksoa.

Arviointiraportissa todetaan, että komitea on vakiinnuttanut paikkansa tutkimusinfrastruktuurien rahoittajana ja kokonaisuuden strategisena kehittäjänä. Komitea on täyttänyt hyvin tehtävänsä seurata ja kehittää kansallista ja kansainvälistä tutkimusinfrastruktuuritoimintaa ja toiminta on jatkuvasti kehittynyt.

Arviointi tuotti suosituksia komitean toiminnan ja sen vaikuttavuuden kehittämiseksi. Kehittämisehdotuksiksi nostetaan muun muassa tutkimusinfrastruktuuritoiminnan rahoituksen vahvistamisen ja jäsenistön työn keskittämisen entistä vahvemmin strategiseen suunnitteluun. Kansallisten tutkimusinfrastruktuurien tiekartan roolia tulisi uudistaa ja kokonaiskuvaa kansallisesta tutkimusinfrastruktuurikentästä tulisi tarkentaa.

– Arvioinnin suositukset tulevat sopivaan aikaan pohdittaessa TKI-järjestelmän kokonaisuutta, sillä tutkimusinfrastruktuurien strateginen merkitys on huomioitu parlamentaarisen TKI-työryhmän tuoreessa loppuraportissa t&k-rahoituksen suuntaamisesta, toteaa johtaja Erja Heikkinen.

Arvioinnin toteutti Gaia Consulting Oy. Arviointia ohjasi ministeriön asettama ohjausryhmä, jonka kanssa tarkennettiin arvioinnin kysymykset ja toteutustapa. Arvioinnin toteutus on yksi kansallisen tutkimuksen, kehittämisen ja innovaatioiden tiekartan joulukuussa 2021 tehdyssä päivityksessä listatuista toimenpiteistä.

Lisätietoja:

  • Johtaja Erja Heikkinen, p. 0295 330 101
  • Opetusneuvos Petteri Kauppinen, p. 0295 330 147
  • Opetusneuvos Riina Vuorento, p. 0295 330 363