Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Suomi esittää Kalevalaa – elävää eeposta Euroopan kulttuuriperintötunnuksen saajaksi

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 13.6.2022 14.18
Uutinen

Suomi esittää kansalliseepos Kalevalaa Euroopan kulttuuriperintötunnuksen saajaksi. Päätöksen teki opetus- ja kulttuuriministeriö Museoviraston esityksestä. Hakemus jätetään Euroopan komissiolle 1.3.2023 mennessä. Kulttuuriperintötunnus on osa EU:n Luova Eurooppa –ohjelmaa.

Euroopan kulttuuriperintötunnus (European Heritage Label) on vuonna 2011 käynnistynyt Euroopan unionin alainen kulttuuriperintötoimi, jonka tavoitteena on lisätä Euroopan kansalaisten tietämystä Euroopan historiasta ja unionin rakentamisesta sekä yhteisestä, monimuotoisesta kulttuuriperinnöstä.

Kohteiden tulee olla keskeisessä asemassa Euroopan historian, kulttuurin ja yhdentymisen kannalta ja niissä tulee olla käynnissä pedagoginen kehittämishanke. Tähän mennessä tunnus on myönnetty 60 kohteelle 20 eri maassa.

Kaikille avoin kulttuuriperintötunnusta koskeva aiehaku oli avoinna 20.1. – 30.3.2022 välisenä aikana. Museovirasto vastaanotti määräaikaan mennessä kolme kohde-esitystä. Museoviraston ja ohjausryhmän esitys opetus- ja kulttuuriministeriölle kohde-esitykseksi oli yksimielinen.

Suomesta tunnuksen on aiemmin saanut Jyväskylän yliopiston Seminaarinmäen kampus ja tasa-arvoinen koulutus huhtikuussa 2022.

Lisätietoja: kulttuuriasiainneuvos Päivi Salonen, p. 0295 330 281

Kulttuuri Petri Honkonen
 
Sivun alkuun