Hyppää sisältöön

Finland valdes till medlem i Unescos världsarvskommitté

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 20.11.2013 15.15
Nyhet

Finland valdes till medlem i Unescos världsarvskommitté i valet som ordnades i Paris den 19 november. I valet deltog de totalt 190 parterna i världsarvsavtalet. 1 12 nya medlemmar invaldes i kommittén. Förutom Finland är dessa Kroatien, Jamaica, Kazakstan, Sydkorea, Libanon, Peru, Filippinerna, Polen, Portugal, Turkiet och Vietnam. Finlands medlemskap i kommittén räcker fyra år.

Finland meddelade om sin kandidatur i december 2012 och har sedan dess aktivt fört kampanj för saken.

”Jag är mycket glad att vårt arbete ledde till ett gott slutresultat. Världsarvskommittévalet är ett av FN-systemets mest uppskattade och eftertraktade val. Ca hälften av kandidaterna valdes. Jag vill tacka undervisnings- och kulturministeriet samt miljöministeriet för att utomordentligt samarbete för främjandet av Finlands kandidatur. Särskilt minister Arhinmäkis personliga roll har varit betydande”, sade utrikesminister Erkki Tuomioja.

Som huvudsakkunniga representeras Finland i Unescos världsarvskommitté framöver av Museiverkets generaldirektör Juhani Kostet samt naturtjänstdirektören Rauno Väisänen vid Forststyrelsen.

En av världsarvskommitténs huvuduppgifter är att årligen fatta beslut om vilka nya kultur- och miljöobjekt som skall väljas in i världsarvslistan samt att följa med världsarvsobjektens situation.

På listan finns för tillfället ca 1000 objekt och varje år väljs ca 25 nya. Det råder stor uppmärksamhet kring urvalet av objekt, bl.a. därför att statusen som världsarvsobjekt har en stor inverkan på turismen. Finland har sju världsarvsobjekt.

Undervisnings- och kultlurministeriet – Världsarvet http://www.minedu.fi/OPM/Kansainvaeliset_asiat/kansainvaeliset_jaerjestoet/unesco/maailmanperinto/?lang=sv

Världsarvet i Finland – Museiverket 

Ytterligare information:
enhetens chef Katri Viinikka, utrikesministeriet tfn 040 753 2730,
ministerrådet Anne Huhtamäki, Finlands ständiga representation vid Unesco, Paris, tfn +33 777 466271
kulturrådet Zabrina Holmström, undervisnings- och kulturministeriet, tfn 040 768 1284
generaldirektörJuhani Kostet, Museiverket, tfn 040 128 6001
naturtjänstdirektören Rauno Väisänen, Forststyrelsen, tfn 040 045 9574