Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Undersökning utreder bakgrundfaktorer för toppidrottares framgång

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 15.2.2013 11.13
Nyhet

I publikationen Epätavallisia elämänkulkuja: Huippu-urheilijat ja -taiteilijat 2000-luvun Suomessa har man på basis av ett omfattande intervjumaterial granskat hur livet ter sig för det nutida Finlands toppidrottare och –konstnärer.

Verket är det första steget i forskningsprojektet Menestyjien elämänkulku – selittäviä tekijöitä huippu-urheilijoiden ja kulttuuriosaajien elämässä (ungefär: Den framgångsrikes liv – klargörande faktorer i toppidrottares och framgångsrika konstnärers liv) som finansierats av idrottsenheten vid undervisnings- och kulturministeriet och som förverkligats av Nätverket för ungdomsforskning.

Projektet har en bakgrund i utredningen av den finländska toppidrottens situation, och intervjuerna med idrottarna är en del av den. 96 toppidrottare, varav 20 är finländska mångkulturella idrottare, samt 29 personer från kulturbranschens toppskikt, intervjuades för undersökningen.

Av undersökningen framgick att familjens såväl materiella som immateriella stöd hade en stor betydelse för idrottarnas och kulturarbetarnas framgång.

Mikko Piispa & Helena Huhta (toim.)
Epätavallisia elämänkulkuja: Huippu-urheilijat ja -taiteilijat 2000-luvun Suomessa 
Nuorisotutkimusverkoston/Nuorisotutkimusseuran julkaisuja 134.


 
Sivun alkuun