Valtioneuvosto ja ministeriöt Media
Valikko
Koronavirus: valtioneuvoston  tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta sekä thl.fi

Lukiodiplomijärjestelmän kehittämistä selvitetään

Opetus- ja kulttuuriministeriö 10.1.2020 14.47
Uutinen

Lukiolain mukaan lukiokoulutuksen oppimäärä voi sisältää eri oppiaineryhmissä tai oppiaineissa suoritettavia erityistä osaamista ja harrastuneisuutta osoittavan näytön sisältäviä opintokokonaisuuksia, joista myönnetään lukiodiplomi. Lukiodiplomi on lukion päättötodistuksen liite, ja diplomin suorittamisen ohjeet, arviointikriteerit ja todistuksen sisällön antaa Opetushallitus

Eduskunta edellytti lukiolain hyväksymisen yhteydessä, että opetus- ja kulttuuriministeriö selvittää lukiodiplomien muuttamisen kaikkia lukiokoulutuksen järjestäjiä velvoittavaksi.  Selvityshenkilöt selvittävät miten lukiodiplomit tulisi järjestää osana lukiokoulutusta siten, että kaikilla opiskelijoilla olisi yhdenvertaiset mahdollisuudet niiden suorittamiseen. Lisäksi selvityshenkilöt tarkastelevat millaisia lukiodiplomien tulisi olla, jotta ne palvelisivat parhaiten opiskelijan osaamisen syventämistä ja olisivat hyödynnettävissä korkeakoulujen opiskelijavalinnoissa.

Selvityshenkilöinä toimivat projektipäällikkö Marko Borodavkin (Metropolia ammattikorkeakoulu), rehtori Reima Härkönen (Savonlinnan taidelukio) ja kehittäjärehtori Kaisa Tikka (Otaniemen lukio).

Lukiodiplomeja on nykyisin mahdollista suorittaa kotitaloudessa, kuvataiteessa, käsityössä, liikunnassa, mediassa, musiikissa, tanssissa ja teatterissa.

Selvitys tulee luovuttaa opetus- ja kulttuuriministeriölle viimeistään 15.9.2020 mennessä.

Lisätietoja:

  • Opetusneuvos Heikki Blom (OKM), puh. 02953 30074
  • johtaja Tiina Silander (OKM), puh. 02953 30188
Koulutus Yleissivistävä koulutus
Palaa sivun alkuun