Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media

Unescon Maailman muisti -luetteloon ehdotetaan Varustamoyhtiö Gustaf Eriksonin arkistoa 1913–1947

Opetus- ja kulttuuriministeriö
13.10.2021 10.30
Uutinen

Unescon Maailman muisti -ohjelman Suomen kansallinen komitea ja Suomen Unesco-toimikunta tukevat Ahvenanmaan maakuntahallituksen esitystä Varustamoyhtiö Gustaf Eriksonin arkiston 1913–1947 liittämiseksi Unescon Maailman muisti -ohjelman kansainväliseen luetteloon.

Gustaf Eriksonilla oli aikanaan Ahvenanmaan, Suomen ja maailman suurin yksittäinen purjealusvarustamo. Eriksonin varustamon alukset purjehtivat maailmansotien välisenä aikana kolmansien maiden välisessä liikenteessä Ahvenanmaalta eri puolille maailman meriä.

Gustaf Eriksonin arkisto kuvaa toimintaa, joka oli maailmanlaajuista ja ainutlaatuista. Eriksonin merkitys uutta Suomen tasavaltaa ja sen autonomista maakuntaa Ahvenanmaata koskevan tiedon levittämisessä oli huomattava. Ahvenanmaa ja Suomi huomattiin ja pantiin merkille niin kartoilla kuin merikorteillakin vieraissa maissa ja eteläisen pallonpuoliskon mantereilla, ja tämä oli Gustaf Eriksonin maailmanlaajuisen liiketoiminnan ja kattavan varustamotoiminnan ansiota.

Merkittävää arkisto- ja kirjastoperintöä koskevaan Unescon Maailman muisti -luetteloon hyväksytään vain pieni osa esitetyistä kohteista. Siihen on tähän mennessä hyväksytty maailmalta vain 527 kohdetta. Suomesta mukaan on valittu kolme kohdetta: A. E. Nordenskiöldin kokoelma, Kolttakylän arkisto sekä Radziwill-ruhtinassuvun kirjasto.

Arkiston omistavat Ahvenanmaan merenkulkumuseo ja Mariehamns Rederi Aktiebolag. Arkisto sijaitsee Ahvenanmaan merenkulkumuseossa, Mariehamns Rederi Aktiebolagetin arkistossa sekä talletettuna Ahvenanmaan maakunnanarkistoon. 


Lisätietoja:

Sivun alkuun