Hyppää sisältöön

Valtion pääomitusrahoitus arkkitehtuuri- ja designmuseolle varmistumassa

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 10.10.2024 13.47
Tiedote
Kuva: Sami Saastamoinen

Valtio varautuu osoittamaan pääomaa Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiölle tänä ja ensi vuonna yhteensä 58 miljoonaa euroa. Pääoman tuotolla mahdollistetaan huipputasoinen museotoiminta Helsinkiin rakennettavassa uudessa museorakennuksessa. Valtioneuvoston esitys museosäätiön pääomittamisesta sisältyy eduskunnalle annettuun vuoden 2024 kolmanteen lisätalousarvioehdotukseen.

Valtio on sitoutunut Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiön pääomittamiseen yhteensä 60 miljoonalla eurolla, josta 2 miljoonaa euroa sisältyi jo vuoden 2023 talousarvioon. Jos eduskunta hyväksyy ehdotuksen, jäljellä olevasta osuudesta 30 miljoonaa euroa on tarkoitus maksaa tänä vuonna ja 28 miljoonaa euroa vuonna 2025. 

− Uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo on merkittävä tulevaisuusteko ja vastaa siihen laajaan kansainväliseen kiinnostukseen, jota arkkitehtuurimme ja muotoilumme herättää, tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala sanoo. 

Uusi museo toimii kansallisesti ja kansainvälisesti. Museon toimintakonseptissa kantavana ideana on tuoda ihmiset yhteen ja auttaa ratkomaan tulevaisuuden suuria kysymyksiä muotoilun ja arkkitehtuurin keinoin. 

−  Kuten konsepti osuvasti kiteyttää: suunnittelijan silmin kaiken voi tehdä toisin ja paremmin. Innostava ja houkutteleva museo herättää ajattelemaan ja tekemään asioita uudella tavalla vahvuuksiamme hyödyntäen. Hanke on koko Suomen kannalta merkittävä investointi, joka avaa mahdollisuuksia myös taloudelliselle kasvulle. 

Säätiön pääoma kootaan valtiolta, kaupungilta ja yksityisiltä rahoittajilta

Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiön tavoitteena on koota yhteensä 150 miljoonan euron peruspääoma. Valtio ja Helsingin kaupunki osoittavat kumpikin säätiölle 60 miljoona euroa pääomaa ja loppuosan eli 30 miljoonaa euroa säätiö on sitoutunut hankkimaan yksityisiltä rahoittajilta. Yksityisten rahoittajien osuus hankkeen rahoituksesta on poikkeuksellisen merkittävä ja siitä suurin osa on jo koottuna. Helsingin kaupunginvaltuusto on osaltaan tehnyt päätöksen pääomituksesta.

− Valtion sitoutuminen hankkeeseen vaikeasta taloustilanteesta huolimatta kertoo sen merkityksestä Suomelle. Valtion, kaupungin ja yksityisten tahojen lahjoitukset mahdollistavat yhdessä kansainvälisesti merkittävän ja ainutlaatuisen museon toteuttamisen, ministeri Multala toteaa. 

Valtion pääomitus edellyttää, että myös Helsingin kaupungin ja yksityisten rahoittajien pääomitus toteutuu suunnitellusti. Lisäksi ehtona on verotus- ja valtiotukikysymyksiä koskevien ratkaisujen varmistuminen. Mikäli uusi museorakennus ei toteutuisi, myönnetty pääoma palaisi valtiolle.

Säätiön pääomaa ei ole tarkoitus käyttää rakentamiseen, mutta sen tuotolla voidaan tukea museota uuden museorakennuksen vuokra- ja kiinteistömenoissa. 

Museon rakentamista varten on perustettu erillinen kiinteistöosakeyhtiö, joka vastaa rakennushankkeen kehittämisestä ja muun muassa suunnittelukilpailun järjestämisestä yhteistyössä säätiön kanssa. Uuden museorakennuksen on tarkoitus avautua vuonna 2030. 

Museon toiminnasta vastaa Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiön omistama AD-museo Oy, johon aiemmat Designmuseo ja Arkkitehtuurimuseo kokoelmineen ovat jo yhdistyneet.

Lisätietoja:
kulttuuriasiainneuvos Päivi Salonen, p. 0295 330 281