Hyppää sisältöön

Yksityisen kopioinnin hyvitysjärjestelmän uudistamista selvitetään

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 8.8.2024 12.58
Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö on käynnistänyt yksityisen kopioinnin hyvitysmaksujärjestelmän uudistamisen selvitystyön ja nimennyt selvityshenkilöksi hovioikeudenneuvos Kristiina Harengon. Hänen tehtävänään on arvioida muun muassa yksityisen kopioinnin hyvityksen mahdollisia rahoitusvaihtoehtoja, käytännön toteutusta, hyvityksen tasoa sekä hyvityksen jakamista ja kohdentamista oikeudenhaltijoille. Selvityksen tulee valmistua vuoden 2024 loppuun mennessä.

Selvityshenkilön tehtävänä on tarkastella, onko ministeriön aiempien selvitysten pohjalta (Wessberg ja Leikola) löydettävissä toteuttamiskelpoinen ratkaisu vaihtoehtona budjettirahoitukselle. Mahdollisen ratkaisun tulee olla tietoyhteiskuntadirektiivin mukainen ja turvata hyvityksen riittävä taso nykyistä budjettirahoitusta paremmin.

- On hienoa, että voimme käynnistää tämän selvitystyön. Pidän tarpeellisena, että erilaisia vaihtoehtoja budjettirahoitukselle selvitetään, sillä yksityisen kopioinnin hyvitys on tärkeä osa tekijänoikeusjärjestelmää, sanoo tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala.

Yksityisen kopioinnin hyvitys

Yksityisen kopioinnin hyvityksestä säädetään tekijänoikeuslaissa, ja hyvitys pohjautuu EU:n tietoyhteiskuntadirektiiviin (2001/29/EY). Hyvityksen järjestäminen on jäsenvaltioiden vastuulla, jos niiden lainsäädäntö sallii teosten kopioinnin yksityiseen käyttöön. Yksityisen kopioinnin hyvitys on luonteeltaan korvaus tekijöille ja muille oikeudenhaltijoille siitä, että teoksia kopioidaan yksityiseen käyttöön.

Suomessa yksityisen kopioinnin hyvitys maksetaan valtion talousarvioon varatusta määrärahasta. Budjettirahoitus on ollut käytössä vuodesta 2015 lähtien. Tekijänoikeuslain mukaan valtion talousarvioon otettavan määrärahan tulee olla määrältään sellainen, että sitä voidaan pitää kohtuullisena hyvityksenä teosten kappaleiden valmistamisesta yksityiseen käyttöön.

Hyvityksen oikean tason määrittämiseksi tutkitaan yksityisen kopioinnin määrää eli kopioiden valmistamista ja sen yleisyyttä. Tutkimuksen tekee opetus- ja kulttuuriministeriön hyväksymä puolueeton tutkimuslaitos.

Lisätietoja: hallitussihteeri Aura Lehtonen, p. 0295 330 340

Aiheeseen liittyvää

Selvitys: Yksityisestä kopioinnista maksettava hyvitysmaksu jaettavaksi viestintärahaston kautta (OKM tiedote 26.5.2011)

Hyvitysmaksujärjestelmän uudistaminen (OKM tiedote 10.5.2012)

Tiedotetta on täydennetty 8.8.2024 määräajan osalta.