Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Hallitus linjasi demokratiapolitiikan tavoitteista 2020-luvulla

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 3.11.2022 13.26
Tiedote

Periaatepäätös suomalaisen demokratiapolitiikan tavoitteista 2020-luvulla hyväksyttiin 3.11.2022 valtioneuvoston yleisistunnossa. Tavoitteena on, että Suomi kuuluu jatkossakin maailman demokraattisimpien maiden joukkoon. 

Periaatepäätöksen valmistelussa on hyödynnetty pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmaan sisältyvän Kansallinen demokratiaohjelma 2025 -hankkeen kansalaisyhteiskuntaa ja osallisuutta edistävää työtä. Periaatepäätös valmisteltiin avoimesti ja vuorovaikutteisesti, sidosryhmiä laajasti kuullen. 

Demokratiapolitiikalla pyritään muun muassa varmistamaan, että ihmisten osallistumisoikeudet toteutuvat Suomessa yhdenvertaisesti, eikä ketään jätetä yhteiskunnan ulkopuolelle.

- Meillä Suomessa demokratian perinne on vahva, mutta epävakaassa maailmantilanteessa on entistä tärkeämpää johdonmukaisesti suojella ja vahvistaa demokratiaamme. Pidän myös erittäin tärkeänä edistää demokratiakehitystä EU:ssa ja kansainvälisesti. Demokratiapoliittisen periaatepäätöksen tarkoituksena on viitoittaa demokratian kehittämistä yli hallituskausien, sanoo oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

Demokratian edistäminen on pitkäjänteistä työtä

Periaatepäätös sisältää kuusi keskeistä linjausta: 

  1. Vaalijärjestelmä on toimiva, turvallinen ja luotettava. Jokaisella on yhdenvertaiset mahdollisuudet ja riittävät valmiudet käyttää vaalioikeuksiaan.
  2. Suomessa on käytössä monipuoliset osallistumismahdollisuudet ja yhä useampi käyttää osallistumisoikeuksiaan. Hallinto toimii avoimesti ja vuorovaikutteisesti, mikä vahvistaa luottamusta. Päätöksenteko on tietoperusteista.
  3. Demokratia-, ihmisoikeus- ja mediakasvatus sekä jatkuva oppiminen tukevat osallistumisoikeuksien toteutumista.
  4. Mediaympäristö on moniääninen ja moninainen, ja yhteiskunnallinen keskustelukulttuuri mahdollistaa kaikkien osallistumisen.
  5. Aktiivinen ja elinvoimainen kansalaisyhteiskunta on keskeinen osa toimivaa demokratiaa.
  6. Suomi osallistuu aktiivisesti EU:n demokratiatyöhön ja tukee kansainvälistä demokratiakehitystä.

Tavoitteiden saavuttaminen edellyttää pitkäjänteistä, yli hallituskausien ulottuvaa demokratiapolitiikkaa ja hallinnonalojen rajat ylittävää yhteistyötä. 

Demokratian tilaa ja tulevaisuutta käsitellään seminaarissa 29. marraskuuta

Demokratian tilaa ja tulevaisuutta käsitellään suomalaisesta ja kansainvälisestä näkökulmasta oikeusministeriön järjestämässä seminaarissa 29. marraskuuta 2022 Säätytalossa Helsingissä. 

Lisätietoja: 
Erityisasiantuntija Maria Wakeham-Hartonen, oikeusministeriö, p. 0295 150 416
Yksikön päällikkö Niklas Wilhelmsson, oikeusministeriö, p. 0295 150 348
Erityisasiantuntija Liisa Männistö, oikeusministeriö, p. 0295 150 231 
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]

Valtioneuvoston periaatepäätös suomalaisesta demokratiapolitiikasta 2020-luvulla

Kansallinen demokratiaohjelma 2025

Lisätietoa ja ilmoittautumislinkki Demokratian tila ja tulevaisuus -seminaariin 29.11.2022.
Tilaisuuteen voi osallistua joko Säätytalossa (edellyttää ennakkoilmoittautumista) tai verkossa. Linkki verkkolähetykseen julkaistaan demokratiaohjelman verkkosivulla tapahtumaa edeltävällä viikolla.
 

 
Sivun alkuun