Hyppää sisältöön

Komission oikeusvaltiokertomus: Luottamus Suomen oikeuslaitokseen pysynyt korkeana

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 25.7.2024 8.33
Tiedote

Euroopan komissio on julkaissut vuoden 2024 oikeusvaltiokertomuksen, jossa seurataan oikeusvaltioperiaatteeseen liittyviä kehityskulkuja EU:n jäsenvaltioissa. Kansalaiset ja yritykset kokevat Suomessa oikeuslaitoksen riippumattomuuden korkeaksi.

Väestöstä 83 prosenttia ja yrityksistä 91 prosenttia koki tuomioistuinten ja tuomareiden riippumattomuuden melko tai erittäin korkeaksi.

– Suomalaisen oikeusvaltion kannalta on merkittävää, että suurin osa suomalaisista luottaa oikeuslaitoksen riippumattomuuteen. Työ oikeusvaltion ja oikeuslaitoksen riippumattomuuden eteen jatkuu, sanoo kansliapäällikön sijainen ja osastopäällikkö Johanna Suurpää.

Komissio pitää hyvänä Suomen oikeuslaitostyöryhmää ja sen asettamaa erillistä riippumattomuustyöryhmää. Oikeuslaitostyöryhmän tehtävänä on oikeudenkäytön riippumattomuuden, oikeusturvan laadun sekä oikeuslaitoksen palvelujen käyttäjälähtöisyyden vahvistaminen. Komissio suosittaa työn jatkamista. 

Komissio toteaa, että Suomi mielletään edelleen yhdeksi vähiten korruptoituneista maista EU:ssa ja maailmassa. Komissio kuitenkin suosittaa myös Suomelle korruptiolainsäädännön kehittämistä tietyiltä osin.  

Komissio nostaa esiin myös hyvänä kehityksenä julkisuuslain uudistustyön, joka on käynnissä. Lisäksi komissio mainitsee vuoden 2024 alusta voimaan tulleen avoimuusrekisterilain, jonka myötä Suomessa on otettu käyttöön sähköinen avoimuusrekisteri ja lobbausjärjestelmä on parantunut. 

Komissio suosittaa muun muassa, että Suomi hyväksyisi ministereihin ja ylimpiin virkamiehiin sovellettavaa lahjomattomuus- ja vastuuvelvollisuuskehystä koskevat käytännesäännöt. Säädösvalmistelun osalta komissio kiinnittää huomiota muun muassa lyhentyneisiin lausuntoaikoihin. 

Lisätietoja:
kansliapäällikön sijainen ja osastopäällikkö Johanna Suurpää, p. 0295 150 534, [email protected]
yksikönpäällikkö Eeva Aittoniemi, EU- ja kansainväliset asiat, p. 0295 150 170, [email protected] 

Euroopan komission oikeusvaltiokertomus 2024