Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Tarkastusmaksu laajenee koko maan linja-autoliikenteeseen

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 29.8.2006 5.58
Tiedote -

Joukkoliikenteen tarkastusmaksun periminen ilman matkalippua matkustavilta tulee mahdolliseksi koko maan linja-autoliikenteessä 1. syyskuuta lähtien. Tähän asti tarkastusmaksu on voitu periä vain pääkaupunkiseudun bussiliikenteessä sekä kaikessa raideliikenteessä.

Oikeus tarkastusmaksun perimiseen voidaan myöntää kunnalle hakemuksesta. Kunta voi hakea perimisoikeutta liikenne- ja viestintäministeriöltä.

Tarkastusmaksun laajentamisella ja tehostamisella pyritään parantamaan joukkoliikenteen toimintaedellytyksiä. Tavoitteena on edistää avoimeen rahastukseen siirtymistä, jossa matkustaja näyttää lippunsa lukijalaitteelle. Jotta avoimeen rahastukseen liittyvä liputta matkustaminen vähentyisi, tehostetaan samalla lippujen tarkastamista. Ensisijaisia olisivat kuitenkin keinot, joilla estettäisiin ajoneuvoon pääsy ilman lippua ja parannettaisiin kuljettajan mahdollisuuksia valvoa, onko matkustaja maksanut lippunsa.

Kunnat voivat järjestää tarkastustoiminnan yhteistyössä. Myös eri viranomaisten palveluksessa olevat tarkastajat voisivat työskennellä yhdessä. Lisäksi tarkastajan apuna liputta matkustavien paljastamisessa voitaisiin käyttää järjestyksenvalvojia etenkin metro- ja rautatieliikenteessä.

Liputta matkustamista pyritään ehkäisemään myös koventamalla siitä koituvia seuraamuksia. Tähän asti suurin tarkastusmaksu on ollut 30 kertaa linja-autoliikenteen halvimman lipun hinta. Nyt maksu voi olla 40 kertaa niin suuri kuin alin aikuisen kertalippu. Siten suurin mahdollinen tarkastusmaksu nousee 66 eurosta 88 euroon kaikessa siinä liikenteessä, jossa tarkastusmaksujärjestelmää sovelletaan. Maksut eivät kuitenkaan nouse heti lain voimaan tultua, vaan hinnannoususta päätetään erikseen liikenne- ja viestintäministeriön asetuksella.

Syyskuun alussa vaihtuu myös tarkastusmaksuja perivä viranomainen rautatieliikenteessä. Tarkastusmaksutehtävät siirtyvät Ratahallintokeskukselta toimintansa tuolloin aloittavalle Rautatievirastolle.

Lisätietoja:
lainsäädäntöneuvos Ilari Hannula (oikeusministeriö), puh. (09) 1606 7724
hallitusneuvos Tuula Ikonen (liikenne- ja viestintäministeriö), puh. (09) 1602 8510

 
Sivun alkuun