Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Kuluttajavalituslautakunnalle ratkottavaksi vuokra- ja asumisoikeusasiat

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 12.9.2006 6.19
Tiedote -

Kuluttajavalituslautakunnan toimialaa laajennettaisiin kattamaan myös asuntojen vuokra- ja asumisoikeusasiat. Lisäksi lautakunta voisi käsitellä asioita ryhmävalituksena. Samalla lautakunnan toimintatapoja uudistettaisiin ja sen nimi muutettaisiin kuluttajariitalautakunnaksi.

Asiaa koskeva lakiesitys annettiin eduskunnalle tänään. Tavoitteena on, että uudet säännökset tulisivat voimaan 1.3.2007.

Lautakunta käsittelee nykyisinkin asuntokaupoista johtuvia riitoja, mutta asunnon vuokraamista tai asumisoikeuden luovuttamista koskevat asiat eivät ole kuuluneet sen toimivaltaan. Asuntoriidoissa lautakunta voisi ratkaista paitsi kuluttajan ja elinkeinoharjoittajan, myös kahden yksityishenkilön välisiä riitoja. Laajennuksen arvioidaan lisäävän vuosittaista valitusmäärää noin 900 asialla, joista suurin osa olisi huoneenvuokra-asioita.

Esitys parantaisi kansalaisten oikeusturvaa, sillä asumiseen liittyvät riita-asiat voitaisiin entistä kattavammin käsitellä tuomioistuimelle vaihtoehtoisessa, maksuttomassa lautakuntakäsittelyssä.

Ryhmävalituksen tekisi kuluttaja-asiamies kuluttajaryhmän puolesta

Lautakunnassa otettaisiin käyttöön ryhmävalitusmenettely. Ryhmävalituksen tekisi kuluttaja-asiamies kuluttajaryhmän puolesta. Asia voitaisiin käsitellä ryhmävalituksena, jos useiden kuluttajien vaatimukset samaa elinkeinoharjoittajaa kohtaan voidaan ratkaista yhdellä lautakunnan päätöksellä. Ryhmävalitusta voitaisiin käyttää mm. silloin, kun useissa kuluttajille myydyissä tuotekappaleissa on sama suunnittelu- tai valmistusvirhe, kun valmismatkan osanottajat eivät ole saaneet sovittuja palveluja tai kun useiden kuluttajien kanssa tehdyissä sopimuksissa on sama kohtuuton ehto.

Kuluttaja-asiamiehen olisi määriteltävä se kuluttajaryhmä, jonka puolesta hän toimii. Kuluttajien ei tarvitsisi itse ilmoittautua ryhmään. Ryhmän piiriin kuuluvat kuluttajat saisivat kukin omalta osaltaan päättää, käyttävätkö lautakunnan päätöstä hyväkseen.

Lautakunnan päätös olisi luonteeltaan suositus niin kuin muissakin lautakunnan käsittelemissä asioissa. Päätös ei siten sitoisi myöskään ryhmän jäseniä eikä estä asian viemistä uudelleen tuomioistuimen käsiteltäväksi.

Ryhmävalitus parantaisi etenkin heikkojen ja oikeuksistaan tietämättömien kuluttajien oikeusturvaa. Myös elinkeinonharjoittajat hyötyisivät ryhmävalituksesta, koska he voisivat tukeutua lautakunnan antamaan päätökseen vastaavanlaisissa muissa tapauksissa. Ryhmävalitus säästäisi lautakunnan työtä, koska se voisi ratkaista asian yhdellä kertaa lukuisten erillisten valitusten käsittelyn sijasta.

Lautakunnan menettelytapoja uudistettaisiin, jotta toimintaa voitaisiin tehostaa ja käsittelyä nopeuttaa. Päätöksentekoa nopeutettaisiin mm. antamalla esittelijöille oikeus ratkaista selviä ja yksinkertaisia asioita. Lautakunnan ei enää olisi pakko antaa päätöstä kaikissa sille saatetuissa asioissa, vaan se saisi jättää käsittelemättä sellaiset asiat, joiden käsitteleminen ja ratkaiseminen lautakunnassa olisi laissa tarkemmin säädetyissä tapauksissa epätarkoituksenmukaista.

Lisätietoja: lainsäädäntöneuvos Marjo Lahelma, puh. (09) 1606 7672
sähköposti: [email protected]

 
Sivun alkuun