Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Kuntavaalit siirtyvät kesäkuulle

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 6.3.2021 13.55
Tiedote

Eduskuntapuolueiden puoluesihteerit ovat oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin kutsusta keskustelleet kuntavaalien ajankohdasta. Kahdeksan puoluetta yhdeksästä kannatti kokouksessa kuntavaalien siirtoa kesäkuulle. Perussuomalaiset vastustivat siirtoa.

Kahdesta vaihtoehtoisesta aikataulusta enemmän kannatusta sai ministeri Henrikssonin esitys siirtää vaalit pidettäväksi 13. kesäkuuta 2021. Siirron syynä on nopeasti pahentunut koronatilanne, jonka vuoksi huhtikuun vaalien terveysturvallisuus voi vaarantua.

Eduskuntapuolueet ovat saaneet käyttöönsä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilannekuvan, jossa ilmaistaan koronaepidemiasta johtuva selkeä huoli vaalien terveysturvallisuudesta. THL:ltä saatujen tietojen mukaan tautitapausten määrä ja ilmaantuvuus ovat kohonneet helmikuun jälkeen erittäin nopeasti. Samalla THL:n arvio vaalien terveysturvallisuuteen liittyvistä kysymyksistä on muuttunut selvästi huolestuneemmaksi.

On selvää, että epidemian etenemistä ei pystytä tarkasti ennakoimaan. Arvioinnissa on kuitenkin otettava huomioon mahdollisuus siitä, etteivät lähiviikoille suunnitellut toimet ole riittäviä, ja uusia rajoituksia joudutaan asettamaan. Siksi riski vaalien epäonnistumiselle huhtikuun puolivälissä on liian suuri.

Kun taudin ilmaantuvuus kasvaa, myös riskit terveysturvallisten vaalien järjestämiselle kasvavat. THL arvioi, että epidemiatilanne voi olla suunniteltuna vaalipäivänä 18. huhtikuuta niin vakava, että se aiheuttaa tuntuvan riskin vaalien terveysturvallisuudelle. Tämän hetken päivittäinen tapausmäärä on noin 750/vuorokausi. THL arvioi, että mikäli kasvuvauhti jatkuisi, päivittäinen tapausmäärä Suomessa voisi 18.4. olla jopa välillä 2600-11200. Siksi on vaikeaa perustella sitä, että vaalipaikoille voi kokoontua, jos muutoin voimallisesti viestitään tarpeesta välttää kontakteja ja pysyä kotona. Riski äänestysaktiivisuuden laskulle ja vaalien uskottavuudelle on näissä oloissa todellinen.

Kuntavaalien siirtämistä kesäkuulle puoltaa myös THL:n arvio siitä, että riskiryhmät on kesäkuussa jo ehditty rokottaa hyvin kattavasti. Edellytykset järjestää terveysturvalliset ja kokonaisuutena onnistuneet kuntavaalit ovat siten kesäkuussa paremmat kuin huhtikuussa. Toisaalta vaaleja ei ole syytä lykätä enempää kuin on välttämätöntä.

Siirto toteutetaan niin, että ehdokaslistat ja äänioikeusrekisteri kootaan uudelleen vaalilain mukaisessa aikataulussa. Ennakkoäänestysaikaa pidennetään kahteen viikkoon, jotta mahdollisuudet turvalliseen äänestämiseen paranevat.

Eduskuntapuolueiden puoluesihteereistä koostuva työryhmä käy vielä tarkemmat keskustelut eräistä vaalien järjestämisen yksityiskohdista.

Hallitus tekee asiaa koskevan esityksen oikeusministeriön valmistelusta. Kuntavaalien siirrosta päättää eduskunta.
 

Lisätietoja:
valtiosihteeri Malin Brännkärr, p. 040 534 7727, [email protected]
erityisavustaja Niklas Mannfolk, p. 050 306 3990, [email protected]

Tiedotteeseen on lisätty liitteitä 6.3. klo 21.20 sekä 7.3. klo 9.40 ja 11.49.      

 
Sivun alkuun