Hyppää sisältöön

Maksuhäiriömerkintöjen säilytysaika lyhenee joulukuussa

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 12.5.2022 13.50
Tiedote

Maksuhäiriömerkintä poistuu jatkossa kuukauden kuluessa siitä, kun luottotietoyritykset ovat saaneet tiedon maksun suorittamisesta. Uudistus tulee voimaan joulukuun alussa. Tasavallan presidentin on määrä vahvistaa laki huomenna perjantaina.

Säilytysajan lyhentäminen koskee sekä yleisimpiä henkilöluottotietoja että yritysluottotietoja. Lisäksi uusi maksuhäiriömerkintä ei jatkossa pidennä maksuhäiriömerkinnän kestoa, vaan jokaisen maksuhäiriömerkinnän säilytysaika on itsenäinen. 

Nykyisen lain mukaan esimerkiksi ulosottotieto säilyy luottotietorekisterissä kolme vuotta, ja uusi merkintä voi pidentää merkinnän säilytysaikaa.

– Tällä lakimuutoksella haluamme parantaa taloudellisiin vaikeuksiin joutuneiden asemaa. Uudistuksella puutumme kohtuuttomiksi koettuihin tilanteisiin, joissa velkaantuneella on säilynyt maksuhäiriömerkintä siitä huolimatta, että velka on jo maksettu, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoo.

Luottotietolakiin on myös tehty Euroopan unionin yleisen tietosuoja-asetuksen edellyttämät välttämättömät muutokset, joilla vahvistetaan kansalaisten henkilötietojen suojaa ja oikeusturvaa selkiyttämällä luottotietolain suhdetta tietosuoja-asetukseen ja tietosuojalakiin. Jos luottotietolain mukainen luottokelpoisuusarviointi tehdään pelkästään automatisoidusti, jatkossa luottokelpoisuusluokan voi vaatia arvioitavaksi uudelleen. Tältä osin muutokset tulevat voimaan kesäkuun alussa.

Lisätietoja: 
erityisavustaja Oscar Byman, p. 050 479 7976, [email protected]
lainsäädäntöneuvos Virpi Koivu, p. 0295 150 071, [email protected]

Valtioneuvosto.fi/päätökset